20 Jan 2015

Bastu öppen för alla

Nu öppnar den allmänna bastun i Jubileumsparken i Frihamnen igen - en spektakulär byggnad gjord i återvunnet material och med vacker utsikt över älven, där alla ska kunna ta ett varmt bastubad – helt gratis.

Bastu_utifrån

Foto: Jonatan Fernström

Boka Bastun!
Den allmänna bastun är gratis och öppen för alla.  Boka bastun här!

Bastutiderna är uppdelade i dam-, herr- och vän/henbastu. Det finns tillgång till dusch och hiss.

Projektet Badkultur som just nu pågår i Jubileumsparken, Frihamnen är ett svar på göteborgarnas önskan att komma närmare vattnet. Nu med en bastu och ett utomhusbad.

Återvunnet material
En målsättning för hela bastuområdet, som förutom bastun även innefattar två omklädningsrum och en terrass, var att så mycket som möjligt skulle byggas av återvunna material. Plåtfasaden är bland annat helt återvunnen och omklädningsrummens väggar är byggda av 12 000 återvunna glasflaskor. Bastun är byggd ute i älven på en förankringsanordning, tidigare använd för fartyg – en betongdykdalb.

Men arkitekterna från RaumblaborBerlin har inte bara haft som uppgift att undersöka badkultur och föra göteborgarna närmre vattnet. De ska också få göteborgarna närmare Frihamnen – som på sikt kommer förvandlas till en levande blandstad.

­– Det är viktigt att ta människor till området innan det byggs en stad här. På så sätt får alla en egen bild av området och egna idéer. I och med bastun kan alla som vill få en personlig upplevelse av en offentlig plats, något som vi tror kommer gynna utvecklingen av området, säger Jan Liesegang, arkitekt på RaumblaborBerlin.

 

Bastun inifrån

Foto: Jonatan Fernström

 

Till jubileumssatsningen