Hem / Det får inte finnas vi och dom i Göteborg
22 September 2015

– Vi måste bryta segregationen. Det ska inte finnas vi och dom i Göteborg, säger Sandra Daniel, Jonathan Naraine och Tuja Torvaldsson, som alla tre är engagerade i 400-årsjubileets Unga referensgrupp.

Sandra Daniel, Jonathan Naraine och Tuja Torvaldsson är engagerade i unga referensgruppen inom Göteborgs 400-årsjubileum. Foto: Beatrice Törnros

Göteborgs Stadstriennal är, liksom alla jubileumssatsningar, resultatet av idéer och önskemål som kommit fram när göteborgarna fått tycka till om utvecklingen inför Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Stadstriennalen kommer därför att bli en återkommande mötesplats med fokus på stadsutveckling, boendemiljöer och gemensamma rum fram till jubileumsåret. 2018 kommer det tillbaka under tre veckor för att 2021 utökas till tre månader i hela staden.

Den första stadstriennalen var tre dagar lång och ägde rum i Kajskjul 113 på i Frihamnen och lockade både göteborgare och ”branschfolk”. Och valet av plats var ganska självklart. I Frihamnen ska Göteborgs centrum länkas samman med Hisingen och i framtiden kommer 15 000 människor att bo där och lika många ha sina arbetsplatser.

Redan idag växer Jubileumsparken fram och redan till 2021 ska mycket vara klart.
– För tio år stod vi uppe på Göta Älvbron och funderade på hur Frihamnen skulle kunna se ut vid 400-årsjubileet och långt därefter. Planeringen av stadens framtid har handlat om att ta göteborgarna närmare vattnet och få med hela staden. Det är så vi har tänkt och i framtiden kanske nästa generation tänker på ett annat sätt.
Med dem orden öppnade kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén den första stadstriennalen.

Och den yngre generationen hakade snabbt på.
– Frihamnen är på väg att skapa en bra känsla, att det är allas plats. Det gäller att inte tappa bort den känslan på vägen. Det får inte bara handla om att bygga bostäder på platsen utan låta platsen vara till för alla. Att den är tillåtande, säger Tuja Torvaldsson.
Liksom Sandra Daniel och Jonathan Naraine är hon engagerad i den Unga referensgruppen som är bildad inom 400-årsjubileumsorganisationen.

– Jag håller med Tuja. Frihamnen är ett bra exempel på en tillgänglig plats där mångfalden får plats. Vi borde satsa på fler “Frihamnen” runt om i staden, säger Jonathan Naraine.

Sandra Daniel menar att mötas över gränserna inte behöver vara så svårt och lyfter ett exempel från sin egen skola.
– Jag går på Polhemsgymnasiet. Där delar vi matsal med en annan skola. Över lite mat träffar jag varje dag olika människor. Det är så vi behöver bygga framtidens stad, att människor träffas.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare