7 Aug 2017

Gatukonst med inspiration av Grön och skön stad

På Bredfjällsgatan 2 i Hammarkullen håller den chilenske konstnären Charqui Punk för fullt på med en muralmålning med inspiration från naturen och satsningen på Grön och skön stad 2017. Han är en av sju konstnärer som ingår i Urban Konst och Hammarkullen 365:s gatukonstfestival: Hammarkullen Urban Art som hålls 3-13 augusti. Men verken kommer finnas kvar långt efter att festivalen avslutats.

mural-hammarkullen-merge

Sebastian Navarro, som Charqui Punk egentligen heter, har tidigare målat både i Hammarkullen och på Tredje Långgatan i Göteborg. I Hammarkullen gjorde han en målning längs karnevalstråket och på Tredje Långgatan målade han utanför Saluhallen Briggen i en passage som är under utveckling av landskapsarkitekterna Mareld. Båda verken finns kvar för allmän beskådan.

Charquipunk har valt att tolka Grön skön stad utifrån ett mänskligt perspektiv och identitet i förhållande till naturen. Han gestaltar naturen i form av ett kvinnoporträtt då han menar att många kulturer över hela världen ser kvinnan som en symbol för naturen – Moder Jord, om man vill kalla henne så. Det är en symbol som många människor kan identifiera sig med och bildar en väg mellan naturen och människorna i staden.

Sebastían arbetar i dialog med projektledare Gloria Esteban från Hammarkullen 365 för att väva in temat och Hammarkullebona i sin konstnärliga process. Han har också bott i området för att få in rätt känsla i skapandeprocessen. För gatukonstverket har Sebastían även fått bidrag från satsningen på Grön och skön stad 2017, som är en del av vägen till Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

Samarbetspartners
Festivalen arrangeras av Urban Konst och Hammarkullen 365. Samarbetspartners är Bostadsbolaget Göteborg, Sätt färg på, Göteborgs 400-årsjubileum 2021, Trygg, vacker stad, Blå Stället, Kultur i Väst, Västra Götalandsregionen, Street Corner och Hyresgästföreningen.

Till jubileumssatsningen