Hem / Jubileumsläget Side by Side satsar på digital plattform
27 maj 2020

Side by Side by El Sistema är en del av firandet inför Göteborgs 400-årsjubileum och 2019 engagerade lägret ungefär 2 500 personer. I år såg det ut att gå mot ett nytt deltagarrekord, men sedan ändrades förutsättningarna i och med corona-krisen.

– När det stod klart att vi inte skulle kunna genomföra ett traditionellt Side by Side med alla våra deltagare på plats, valde vi att satsa på en digital lösning. Det innebär så klart ett stort skifte rent operativt, men att ställa in lägret var aldrig aktuellt, förklarar Sten Cranner, VD och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker.

Ett digitalt musikläger som bygger broar

Göteborgs Symfoniker har sedan tidigare en framgångsrik digital verksamhet med satsningar som GSOplay, GSOplay Junior och studieappen Octomonk. De två senare riktar sig specifikt mot barn och unga, och det har länge varit en ambition i organisationen att en digital representation av Side by Side ska läggas till i det utbudet.

Side by Side: Digital börjar 13 juni och avslutas 16 juni 2020 med finalkonserten Festival Concert kl 15.00, där målet är att skapa en av världens största digitala orkestrar. Under lägret kommer deltagarna få tips och instruktioner direkt från symfonikerna. Det blir också dans och inspiration samt olika typer av workshops och spännande utmaningar, exempelvis med samarbetspartnern Kodcentrum.

– Kodcentrum är jätteglada över möjligheten att få medverka och bidra till årets Side by Side-läger under vilket vi kommer att ha fokus på digitalt musikskapande. Vi hoppas kunna inspirera deltagarna till att kombinera musik med programmering och skapa sina egna instrument som troligtvis kommer att bjuda på en fenomenal kreativitet, säger Disa Jernudd, Generalsekreterare på Kodcentrum.

Förhoppningen är att den nya digitala plattformen även i framtiden ska kunna fungera som ett alternativ för dem som inte kan resa till Göteborg, som ett komplement och som en förlängning av lägret. Arbetet med utveckling och produktion är i full gång och plattformen beräknas lanseras 10 juni. För mer information om Side by Side: Digital, gå in på sidebysidegoteborg.se.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare