Göteborg 1621-2021
Home / Jubileumsparken nominerad till Sveriges främsta landskapspris
15 januari 2019

– Sienapriset är ett av de mest prestigefyllda arkitektpriserna som man kan bli nominerad till. Det är extra kul att just Jubileumsparken har nominerats eftersom den är ett speciellt samverkansprojekt inom Göteborgs Stad. Nära samverkan och gemensam utveckling av området har skett med stadsbyggnadskontoret och park- och naturförvaltningen där vi tagit sikte på att Göteborg fyller 400 år 2021. Arkitekter, konstnärer och allmänhet bygger gemensamt platsen steg för steg, säger Jessica Segerlund, platsutvecklingschef på Älvstranden Utveckling.

Jubileumsparken är ett resultat av göteborgarnas önskemål inför Göteborgs 400-årsjubileum år 2021. En första etapp ska stå klar till jubileumsåret men redan idag finns det en bastu, en sötvattenbassäng i anslutning till Göta Älv, en liten saltvattenbassäng, seglarskola, lekplats, en roller derby-bana, odlingslådor, testodlingar, café med mera. Prototyperna som byggts är test på hur parken kan se ut i framtiden, samtidigt som de utgör den park besökaren känner idag. Jubileumsparken drivs genom en IOP, idéburet offentligt partnerskap, där ungdomar från alla stadsdelar anställs för att drifta och utveckla en allmötesplats. Förra året hade parken i sin helhet över 80 000 besökare.

– Den här nomineringen betyder att vi har fått ännu en bekräftelse på att Jubileumsparken fortsätter att nå ut till både medborgare och tillresta. Processen att utveckla Jubileumsparken lägger lika stor vikt vid designen av miljön som att designa drift och utvecklingsprocessen. Vi är glada att detta syns och ger intryck och avtryck, säger Jessica Segerlund

Nomineringen till Sienapriset är en av flera prestigefyllda nomineringar och vinster som Jubileumsparken mottagit sedan 2014. Tidigare har parken vunnit Sveriges Arkitekter Västra Götalands arkitekturpris 2014 och nominerats till Kasper Sahlinpriset 2015. Dessutom vann utvecklandet av Frihamnen, där Jubileumsparken ingår, Planpriset 2016.

Sienapriset delas ut på Arkitekturgalan i Stockholm den 19 mars.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare