16 Dec 2016

Julkalendern avrundar Kulturåret 2016

Dans, musik, gatukonst, guidade turer och ljusinstallationer gjorda av barn – det är några av de kulturhändelser som gömts bakom luckorna i Julstaden Göteborgs julkalender. Kalendern – med mer kultur till fler – har blivit verkligenhet tack vare att kulturen under 2016 varit i fokus med sikte på Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

Frauke dansar på Milleniumplatsen och barnens ljusgata invigs på Rymdtorget. Foto: Frida Winter
Frauke dansar på Milleniumplatsen och barnens ljusgata invigs på Rymdtorget. Foto: Frida Winter

Det började med varm choklad, gospel och ljussatt konst vid julstadens invigning på Götaplatsen den 1 december. Sedan har upplevelserna avlöst varandra runt om i Göteborg. Den 5 december gjorde den kände koreografen och dansaren Frauke ett gästspel under bambuinstallationen vid Milleniumplatsen. Den 14 december var julkalendern i Bergsjön, där ”barnens ljusgata” invigdes med över 1000 ljuskreationer skapade av barn. Och idag, fredagen den 16 december, är det dags för gratis filmvisning av filmen ”Dansaren” på Bio Roy. Sedan fortsätter det ända fram till julafton, då Stadsmissionen bjuder på julfirande för alla med mat och gudtjänst i S:t Johanneskyrkan.

Öppna luckorna fram till julafton i Julstadens julkalender


Den 1 januari 2016 inleddes Kulturåret inom ramen för Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Det följs under 2017 av ett år med fokus på Grön & Skön stad. Meningen är att varje år fram till jubileet ska fyllas med teman som utvecklar vår stad fram till 2021 och långt därefter.

Till jubileumssatsningen