Göteborg 1621-2021
Home / Land Art med hjärtat på rätta stället
11 augusti 2017

Med Hjärtats väg eller LandHeArt ramar Helle Nebelong in Positivparkens nordvästra hörn och de pilkojor som byggts av barn under ledning av designerna Lisa-Marie Bengtsson och Dawn Hang Yue Wong. Samtidigt som Helle tar oss med på hjärtats väg, har konstnären Tjåsa Gusfors skulpterat fram en uggla ur ett tjockt stycke ekträ, som inkluderas centralt i LandArt-projektet.

– Jag är glad att få vara del av det här sammanhanget med det uppdrag jag fått av Frölunda Kulturhus, och att jag och Helle fått möjlighet att samarbeta för att förverkliga LandArt-projektet i positivparken, säger Tjåsa Gusfors.

Workshop & Olof Palme

Helle har hämtat inspiration från en workshop med barn från Dagcentret Linden i området och utifrån det växte Hjärtats väg fram. Stigen, som också fungerar som ett tärningsspel, är uppdelad i olika fält som markeras med mosaiker. Meningen är att gammal som ung ska kunna spela tillsammans och följa de enkla regler som tagits fram.

– I början av idéprocessen läste jag på en del om området och fick då reda på att Olof Palme invigde det närliggande torget. Det fick mig att tänka på någon med stort hjärta som bankar för alla människor och det blev grunden till Hjärtats väg. Förhoppningsvis kan jag skapa en plats där alla som bor i området känner sig välkomna, säger Helle Nebelong.

Många nyfikna

Platsen i Positivparken har utformats för att vara tillgänglighetsanpassad så att även rullstolar lätta kan ta sig fram och verket inbjuder till att vara en naturlig mötesplats för både vila, lek och sagoläsning.

– Vi har redan under byggtiden mött positiva reaktioner från boende i området och besökare i parken. Hjärtats väg är ett fantastiskt komplement till den befintliga lekplatsen Positivet. Nästkommande somrar hoppas vi på arrangemang som sagoläsning och annat förläggas till naturparken, säger Torbjörn Alström, Kulturproducent på Figur och Dockteatercentrum på Frölunda Kulturhus

Mer om Helle Nebelong

Tidigare artiklar om LandArt 2017:
* I år får sju platser i Göteborg ny LandArt
* Installationer i Göteborgslandskapet med inslag av hängbuksvin och svanbon


Med utgångspunkt i ”för en grönare skönare stad”, sätts 2017 extra fokus på att skapa en grön och skön stad inför Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Det betyder att ljuset riktas mot stadens breda utbud av parker och trädgårdar, samtidigt som vi passar på att rusta upp och bana väg för nya gröna initiativ. Under Gothenburg Green World 2016 skapades Land Art av internationellt kända konstnärer på bl a Gunnebo slott, i Göteborgs Botaniska Trädgård och i Mölndals stadspark. De, samt bambuinstallationen på Avenyn, är kvar under sommaren 2017 och ingår i Grön & Skön stads programutbud.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare