17 Feb 2017

Ny webbsida matchar odlare med odlingsmark

Den 21 februari lanseras Grow Gothenburg – en digital plattform där markägare och odlingsvilliga kan mötas för att byta tjänster, dela kunskap och utbyta idéer med varandra. Projektet är en del av fokusåret ”grön och skön stad” på vägen till Göteborgs 400-årsjubileum 2021 och ett led i arbetet att möta det ökande odlingsintresset bland göteborgarna.

grow-gothenburg

Göteborg har blivit omnämnd som Sveriges bästa stad för stadsnära odling, tack vare samarbete mellan engagerade invånare, odlingspionjärer, företagare restauranger och riktade kommunala medel. Genom Grow Gothenburg tar staden ännu ett kliv i riktning mot en grönare, skönare stad.

Göteborg en föregångare

Idag odlar fyra av tio svenskar något ätbart i trädgården, på balkongen eller fönsterbrädan. Samtidigt blir köerna allt längre och många odlingsintresserade göteborgare tvingas köa i åratal för att få tillgång till någon av de hårt eftertraktade kolonilotterna eller en lott i en odlingsförening. Men med den digitala plattformen Grow Gothenburg som nu lanseras, blir det lättare att mötas och hjälpa varandra samtidigt som odlingssugna kan matchas med trädgårdar och markytor som står tomma eller väntar på bättre dagar.

- Vi har följt odlingsrörelsen genom guidade Stadsodlingssafaris under 6 års tid och ser ett återkommande behov av marktillgång och en gemensam kontaktyta för odlingsintresserade. På Grow Gothenburg vill vi göra det enkelt för dem som vill odla att hitta odlingsbar mark, kunskap eller en vän att odla med, säger Jonathan Naraine, arkitekt och matsystemdesigner, som ligger bakom tjänsten tillsammans med sina kollegor på The Foodprint Lab.

Dela din trädgård

Anledningarna till att dela sin trädgård är många. Är du ofta bortrest, saknar trädgårdsintresse eller är äldre med trytande energi för trädgårdsskötsel, då kan du få hjälp och på samma gång förverkliga andras drömmar om en blomstrande grönsaksodling. Samtidigt får du möjlighet att möta nya människor och smaka lite hemodlade grönsaker.

Informationskväll

Vill du ha mer information kring lanseringen kan du delta i informationskvällen som hålls onsdagen den 22:e februari kl.18-19:30 på Ekocentrum vid Kapellplatsen. Men redan dagen innan kan du bekanta dig med plattformen på www.growgbg.se

Läs mer om ”Grön och skön stad” – fokusåret för ett grönare skönare Göteborg


Plattformen har realiserats av The Foodprint Lab Arkitekter i samarbete med bl.a. Göteborg Stad. The Foodprint Lab är ett team av arkitekter, designers och stadsplanerare som arbetar för att underlätta för så många som möjligt att sätta sitt personliga och gröna avtryck på sin egen stad eller hembygd.

Till jubileumssatsningen