Home / Rymdveckan sätter fokus på forskning
9 september 2019

Västsverige är en stark rymdregion. Här finns framgångsrik rymdindustri med både stora och små företag och framstående rymdforskning och utbildning i världsklass. Regionen har en lång rymdhistoria. Kameror från Hasselblads i Göteborg fanns med vid Apolloprogrammets alla missioner. Rymdveckan samlar många aktörer kring kunskap, innovation och kreativitet. Syftet med arrangemanget är att på olika sätt belysa detta, öka kunskapen och inspirera både stora och små inför framtiden.

Rymdveckan i Västsverige erbjuder ett brett program kring rymdens betydelse för innovation, inspiration, vetenskap, industri, forskning, miljö, hållbarhet, samhällsnytta, kultur, konst och kreativitet. Programmet vänder sig till alla åldrar och består av en mångfald av aktiviteter som till exempel föreläsningar, konserter och utställningar. Initiativtagare till Rymdveckan är Hasselbladstiftelsen och Chalmers. Arrangemanget genomförs tillsammans med Universeum, Göteborgs Universitet, Alfons Åbergs Kulturhus, Göteborgs symfoniker, samt övriga samarbetspartners och många medverkande aktörer.

Rymdveckan stöds även av Göteborg & Co/Näringslivsgruppen och Västra Götalandsregionen. Evenemanget är en del av Göteborgs 400-årsjubileum och fokusåret 2019: Kunskap och Upplysning.

Urval av programpunkter:

Fira månlandningen på Slottsskogsobservatoriet
16 och 18 sep 2019, kl 19:00-22:00
50-årsjubileet av månlandningen firas på Slottsskogsobservatoriet med en kväll av föredrag, stjärnskådning och andra roliga aktiviteter. Observera att stjärnskådning endast är möjligt vid klart väder.
Pris: 100 kr
Läs mer

Nyinvigning av utställningen Hasselblad and the Moon med Christer Fuglesang
20 sep 2019, kl 13:00-14:00. Hasselblad Center, Göteborgs konstmuseum.
Hasselbladstiftelsens utställning Hasselblad and the Moon invigdes första gången 2016. I år förnyas utställningen med fler föremål som belyser kamerans utveckling, det avgörande samarbetet med NASA och personerna bakom både kameraföretaget och Hasselbladstiftelsen: Erna och Victor Hasselblad. Föremålen som visas i denna utställning ingår i Hasselbladstiftelsens historiska arkiv. Utställningen återinvigs av den svenske astronauten Christer Fuglesang.
Pris: Fri entré under 25 år. Entré Vuxna 60 kr
Läs mer

Konserten Steget på månen
19 sep 2019, kl 19:30-21:30, 20 sep 2019, kl 18:00-20:00. Göteborgs Konserthus, Stora salen.
Hur gick tankarna när Neil Armstrong som första människa såg jorden från månen? Isländske musikern, kompositören och dirigenten Daníel Bjarnason tar oss med på en musikalisk resa bortom tid och rum tillsammans med Göteborgs Symfoniker där ögonblickets upplevelse spelar mot oändlighetens vidder. På violin möter vi Pekka Kuusisto. Medverkar gör också vår egen astronaut Christer Fuglesang.
Pris: 330-490 kr, Student 165-245 kr
Läs mer

Rymdutställningen Rymdresan på Universeum
14 sep 2019, kl 10.00-18.00
Den 14 september öppnar Universeums nya rymdutställning Rymdresan! En helt ny upplevelse om människan i rymden, den första månlandningen och livet som astronaut.
Pris: ingår i entréavgiften till Universeum
Läs mer

Ett urval av aktiviteter för barn och unga

Läs mer på www.rymdveckan.se.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare