18 Aug 2017

Vinnarna i Gothenburg Art 21 är utsedda

Gothenburg Art 21 är en tävling där tolv stora konstverk ska målas upp på byggnader runt om i staden inför Göteborgs 400-årsjubileum år 2021. Bland de 400 bidrag från 38 länder som lämnats in, har tolv vinnare valts ut av en jury. Igår presenterades verk och konstnärer på Röda Stens Konsthall av färg- och sysselsättningsprojektet Sätt färg på Göteborg.

21-km-konst-vinnare
Bilden visar ett montage av Llefen Carreras Natures Dust, Linda Ljungblads Gothenburg – United och Isaac Barredas The Lost Paradise.

Två konstnärer, Llefen Carrera från Sverige och Isaac Barreda från Frankrike, är huvudvinnare och belönas med 2000 euro vardera och möjlighet att själva måla upp sina verk på en fasad i Göteborg. De andra vinnarna tilldelas 1000 euro var och får sina konstverk uppmålade på en fasad i Göteborg av arbetslösa ungdomar som engagerats via Sätt färg på Göteborg.

Målningarna ska bli en integrerad del av projektet 21 km konst – ett konststråk på 21 km som löper från Kulturhuset Blå Stället i Angered till Röda Sten Konsthall i Majorna – som ska färdigställas till Göteborgs 400-årsjubileum. Tanken är att binda samman stadsdelar med helt olika förutsättningar, samtidigt som ungdomar utbildas till byggnadsmålare och sätts i arbete.

Diamantvinnarna

Llefen Carrera med ”Natures Dust” (Göteborg)
Isaac Barreda med ”The Lost Paradise” (Frankrike)

Guldvinnarna

Linda Ljungblad med ”Gothenburg – United” (Göteborg)
DIVE med ”Horizon-Child” (Göteborg)
Augustina Diaz med Artificial Borders (Argentina)
Thiago Mazza med ”We are nature” (Brasilien)
Rajorshi Sircar med ”The Gentle Giant” (Indien)
Concreto Street Art med ”Lugnt vatten” (Spanien)
Christo Guelov med ”Lego´s Bridge” (Spanien)
Rômulo Lass med ”Astronaut in love” (Brasilien)
Rafael Alencar med ”Pantanal” (Brasilien)
Irene Lasivita med ”Gender Revolution” (Argentina)

Läs mer om tävlingen och se alla bidragen


Sätt färg på Göteborg drivs bland annat av Måleriföretagen i Väst, Framtidenkoncernen, färg- och kemiföretaget AkzoNobel, Göteborgs 400-årsjubileum 2021, Arbetsförmedlingen, Arbetsmarknad och Vuxenutbildning i Göteborgs stad och är delfinansierat av Svenska ESF-rådet och Allmänna Arvsfonden.

Till jubileumssatsningen