12 Maj 2017

Youth as Change Agent: ungt perspektiv på viktiga frågor

Genom Chalmers och jubileumssatsningen ”Demokratisatsning med ungt inflytande” har ett 15-tal gymnasieungdomar, i projektet Youth as Change Agent, fått möjlighet att utveckla sina idéer kring tre uppdrag inom Göteborgs Stad. Dessa presenterades för uppdragsgivare och andra intresserade på Chalmers Challenge Lab. under torsdagskvällen.

youth-as-change-agent
Några av deltagarna i Youth as Change Agent som presenterade sina slutarbeten på Chalmers Challenge Lab under torsdagskvällen.

De tre uppdragen var ett ungdomens hus vid Centralstationen, hur vi kan utveckla Göteborg som ”Världens bästa stad när det regnar” samt hur staden kan bli mer progressiv när det gäller att åtgärda klimatproblemen. Arbetet har varit frivilligt och skett under 13 workshops på kvällstid.

Regntak, regnfärg och statyer med återvinning av regnvatten

Först ut var två grupper som presenterade sina förslag på hur Göteborg kan bli Världens bästa stad när det regnar. Petronella, Kate, Daniel och Albin hade fångat upp att människor avstår från att röra sig på stan när det är ruskväder. Deras idé gick ut på att vi både behöver skydd från blötan och samtidigt få ett leende på läpparna. Därför föreslog de att vi bygger genomskinliga snyggt välvda regntak med pelare på sidorna. Pelarna kan användas för olika kreativa lösningar som ljusinstallationer, akvarier med riktiga fiskar eller metallfiskar som kan fångas med magneter på utsidan för att få människor att interagera med installationerna. Samtidigt ska pelarna göra nytta genom att samla upp regnvatten som kan återanvändas för att t ex kyla ner byggnader i staden.

Herman och Annie ville också lysa upp tillvaron under regntunga dagar men valde att utveckla en idé kring konstverk av färg som bara syns när det regnar och regnaktiverade statyer som kan placeras vid gång- och cykelstråk. Statyerna ska även kunna samla upp vatten för distribution i staden och gärna innehålla rörelse som rotation som drar igång när det börjar regna.

En plats för unga vid Nordstan

Många unga drar sig till Nordstan när de inte har något att göra men önskar sig en plats i stan där de kan möta människor i samma ålder och göra saker tillsammans. Henrik, Jwan, Rama och Prevor föreslog ett ungdomens hus med spelrum, målarrum, mini-biograf, scen för musik, dans teater och stand-up samt ett kafé. Här ska du också kunna testa på olika yrken under en vecka som t ex kockyrket och det ska finnas pop-up-verksamheter utifrån aktuella teman.

En app för de slappa

Under arbetsnamnet ”Growing a green future” tog Gilbert och Gustav fram ett förslag på att skapa en app med tävlingar och humoristiska inslag som ska locka även soffpotatisar och mindre miljöengagerade till en mer klimatanpassad livsstil. Här ska du kunna spela spel själv eller tillsammans med vänner, mäta din klimatpåverkan t ex vid bilkörning, få förslag på mer klimatanpassade alternativ, ta korta lektioner i hållbarhet och läsa kuriosa fakta som roar och lär på samma gång. Appen ska även innehålla en chatt där du kan diskutera miljö och ställa frågor. Enligt Gilbert och Gustav är just tävlingsmomentet avgörande för att engagera – se bara hur de mest inbitna latmaskarna rusade runt över stan för att samla Pokemons förra sommaren!

Läs mer om jubileumssatsningen Världens bästa stad när det regnar.
Läs mer om jubileumssatsningen Demokratisatsning med ungt inflytande.
Läs mer om demokratisatsningen på Göteborgs Stads webbplats.

Till jubileumssatsningen