Hem / 100 platser, 10 illustratörer – en stad
12 August 2020

Medverkande

Konstnärliga ledare: Roozbeh Behtaji, Rocío Soto.
Assistent konstnärliga ledare: Astrid Söderberg.
Layout: Meddi Kabirzadeh.
Text: Jörgen Wade.
Illustratörer: Johan Leion, Antonina Shypotilo, Sifen Wibell, Ann-Kathrin Mee Eun Görisch, Annie Simlund, Mikel Nilsson, Rocío Soto, Tamara Kryvolap, Mia Herman, Lars Daniel Rehn.
Konstnärlig idé och produktion: Göthenburgo. Utställningen har skapats i samarbete med göteborgare, Göteborgs stadsdelsnämnder, Göteborg & Co och Göteborgs 400-årsjubileum.
Insamlare: Fortesa Hoti, Raul Carrasco, Gabriel Budak, Sia Magnusson, Reman Rada, Vanja Jönsson, Figaro Stenlund, Jan Bergström, Osmond Nilsson, Thomas Leyon, Raad Alludin, Sven Hägg, Ida Hallin, Inger Pringle, Felicia Sörensen, Robin Olsson, Christian Olsson, Urban Jansson, Louise Mission, Annika Orvarson

 

Östra Göteborg

Östra Göteborg består av områdena Gamlestaden, Kviberg, Kortedala, Bergsjön och Utby. Här fanns på 1400-talet Göteborgs föregångare, den medeltida handelsmetropolen Nya Lödöse. Idag är Östra Göteborg en stadsdel som är rik på mat, kultur och språk. I stadsdelen bor 51 000 människor.

Illustration: Johan Leion
Bergsjöbadet.

Illustratör Johan Leion

Johan Leion (1986) är en illustratör som just nu studerar socialt entreprenörskap. Han har skapat allt från skivomslag och affischer till illustrationer för GP Kultur.
– Favoritplatsen är Bergsjöbadet helt klart. Min absoluta badplats i Göteborg.

Illutration: Johan Leion
Kvibergs Marknad har funnits sedan 1895. Marknaden ligger i de gamla häststallarna vid Kvibergs artilleriregemente. Här hittar du antikviteter, möbler, konst, kuriosa, böcker, porslin och allt annat mellan himmel och jord. På helgerna samlar marknaden invånare från hela Göteborg.
Illustration: Johan Leion
Lyktan är funkisbyggnaden i Kortedala som invigdes av Gustav VI Adolf 1958. Efter den högtidliga ceremonin blev byggnaden folkets frukt- och godisbutik i över tjugo år. Byggnaden var nära att rivas, men Kortedalaborna gav aldrig upp kampen och nu har Lyktan renoverats.
Illustration: Johan Leion
Utby klätterområde är känt bland klättrare i hela Sverige. Utby är ett naturskyddsområde, det är inte tillåtet att tälta förutom i samband med den årliga klätterträffen som anordnats sedan 1970-talet.
Illustration: Johan Leion
SKF (Svenska Kullagerfabriken), är ett företag från Göteborg som grundades på en rullande uppfinning av Sven Wingquist. Ett speciellt kapitel i SKF:s historia är grundandet av Volvo.
Illustration: Johan Leion
Kortedala Torg är ett av Göteborgs mest klassiska torg, byggt på 1950-talet i stadens första förort. Det är ett levande torg med ett särskilt uppskattat bibliotek.
Illustration: Johan Leion
Gamlestads torg, tidigare Gamlestadstorget, är ett helt nybyggt torg med resecentrum, kontor och Världslitteraturhuset. Här låg tidigare en av Sveriges största städer, Nya Lödöse, långt innan Göteborg grundades.
Illustration: Johan Leion
Radar 72 är ett ungdomens hus där du kan dansa, stå på scen, filma, göra podcasts med mera i en ungdomsdriven miljö. Verksamheten är en av stadens ungdomssatsningar, som tillkom efter Diskoteksbranden i slutet av 1990-talet.
Illustration: Johan Leion
Kvibergs kyrkogård är till ytan norra Europas största kyrkogård, på en plats där Göteborgs första flygplats tidigare fanns. Här vilar bland andra publicisten Torgny Segerstedt, gentlemannatjuven Bildsköne Bengtsson och ungdomar från Diskoteksbranden.
Illustration: Johan Leion
Galaxen är en stadslantgård mellan hyreshusen runt Gärdsås Torg i Bergsjön. Den har funnits sedan 1978 och var kommunal fram tills 1991 då en grupp eldsjälar tog över driften. På gården kan du prova att rida ponny och möta andra lantdjur såsom gris, kanin, höns och får.

 

Örgryte Härlanda

Örgryte-Härlanda sträcker sig från Olskroken till Björkekärr, förbi Kålltorp och Skår till Kallebäck. Här finns bland annat Delsjöområdet, som är Göteborgs mest välbesökta friluftsområde med cirka 1,5 miljon besökare per år. Örgryte skrevs 1485 Örgrydhä, namnet Härlanda har funnits sedan 1474. I stadsdelen bor 61 000 människor.

Illustration: Antonina Shypotilo
Redbergsplatsen.

Illustratör Antonina Shypotilo

Antonina Shypotilo (1988) är konstnär och auktoriserad guide. Hon har jobbat med egna utställningar och deltar bland annat i en mobil utställning med slutdestination Jerusalem.
– Min favoritplats är Redbergsplatsen, där hänger jag mycket till vardags, gärna på en restaurang, bar eller café med familj och vänner.

Illustration: Antonina Shypotilo
Östra kyrkogården karaktäriseras av två större kullar, där den västra kullen med sina ståtliga gravmonument fått mest uppmärksamhet. De flesta av monumenten är resta över göteborgare som genom frikostiga donationer varit med och skapat staden. Bland annat författaren Viktor Rydberg har fått sin sista vila på kyrkogården.
Illustration: Antonina Shypotilo
Snikens kulle ligger i Lunden med utsikt över Nya Ullevi. Platsen har fått sitt namn av att den gör det möjligt att tjuvlyssna på arenans konserter – om vinden ligger åt rätt håll.
Illustration: Antonina Shypotilo
Härlanda fängelse var ett fängelse i Kålltorp (1907–1997) som numera är lokaler där bland annat förvaltningar från Göteborgs stad sitter. Kulturhuset Kåken med bibliotek ligger i fängelsets gamla snickeri. Här arrangeras bland annat scenkonst av olika slag, föreläsningar, workshops och vernissage.
Illustration: Antonina Shypotilo
Östra sjukhuset är en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset som började byggas på 1960-talet. Kvinnokliniken var först att bli klar med 177 platser och efter det färdigställdes kliniker för barn och infektion samt centralkliniken. Den första bebisen föddes här den 1 februari 1968.
Illustration: Antonina Shypotilo
Danska vägen är en cirka två kilometer lång gata i områdena Bö, Gårda, Lunden, Olskroken och Bagaregården. Vägen sträcker sig från Sankt Sigfrids plan till Redbergsplatsen och är omnämnd i skrifter redan 1724, då som nylagd väg ”för de danska resandes bekvämlighet”.
Illustration: Antonina Shypotilo
Ostkupan är smeknamnet på ett 14 våningar högt bostadshus i Kallebäck. Huset stod klart 1964 och inhyser främst studenter. Vägarna kring Ostkupan har alla namn som är kopplade till mejeriprodukter, exempelvis Gräddgatan, Smörgatan och Mjölktorget. Detta på grund av ett tidigare närbeläget mejeri.
Illustration: Antonina Shypotilo
Delsjön är ett naturreservat som består av två sammanhängande sjöar, Stora och Lilla Delsjön. Det är ett av Göteborgs mest centrala bad- och naturområden. Bertilssons stuga ligger vid Lilla Delsjön och är ett anrikt kafé som öppnade på 1930-talet.
Illustration: Antonina Shypotilo
Kålltorpsrampen som ligger i Solrosparken började byggas 1998 och har numera en spine, speedbump och vert. En träffpunkt för unga och gamla med fria aktiviteter som rampåkning, fotboll, basket och stort utomhusschack. Rampen drivs av MiK (Människan i Kålltorp).
Illustration: Antonina Shypotilo
Skatås är ett motionscentrum som ligger mellan Härlanda tjärn och Delsjön. Här kan du träna i gym både ute och inne och vara med på gruppträning. I området finns flera motionsslingor, promenadstråk och vandringsleder. Det finns även banor för frisbeegolf.

 

Västra Hisingen

Västra Hisingen består av bland annat områdena Biskopsgården, Länsmansgården, Torslanda, Björlanda och Arendal. Här finns en kulturell mångfald, ett engagerat föreningsliv och närhet till både kust- och grönområden. I stadsdelen bor 56 000 människor.

Illustration: Sifen Wibell
Sillvik.

Illustratör Sifen Wibell

Sifen Wibell (1992) är konstnär och skribent som efter masterstudier på HDK-Valand bland annat jobbat med Skapande skola och illustrationer för Stockholms Tjejjour.
– Min favoritplats är skogen bakom Svarte Mosse med alla naturstigar och fornlämningar. Det är väldigt fridfullt och vackert där.

Illustration: Sifen Wibell
Lilla Varholmens färjeläge är porten till Norra Skärgården och en bytespunkt mellan olika trafikslag. Här kan du åka till bland annat Hönö, Öckerö och Björkö. Beda heter en av de största färjorna, med plats för 75 bilar och 397 passagerare.
Illustration: Sifen Wibell
Sjumilahallen är ett aktivitetshus i Biskopsgården där kultur ska möta idrott. Här kan du till exempel spela handboll, basket och badminton eller stå på scen med teater och musik.
Illustration: Sifen Wibell
Svarte Mosse är en sjö med löpspår, naturstigar och ett rikt fågelliv. I närheten ligger vattentornet som invigdes 1959, i folkmun kallad Den blå spindeln.
Illustration: Sifen Wibell
Björlanda Kile är norra Europas största småbåtshamn med cirka 2.400 båtplatser, belägen vid Nordre Älvs mynning. I hamnen finns ett varv, serviceverkstad, hamnförening och båtklubbar.
Illustration: Sifen Wibell
Kulturhuset Vingen och flygledartornet är två viktiga platser i Torslanda. I Kulturhuset kan du gå på bio, besöka biblioteket och se Torslandarevyn. Flygledartornet är ett landmärke som påminner om tiden då Göteborgs huvudflygplats låg i Torslanda.
Illustration: Sifen Wibell
Hällmålningen i Tumlehed är den mest välbevarade och komplexa i sydvästra Sverige. Motiven, med bland annat hjortdjur, älghuvudbåtar och fiskar tyder på att denna förhistoriska hällmålning målades av ett jägarfolk. Den är målad med järnockra, en röd nästan outplånlig färg.
Illustration: Sifen Wibell
Vårvinden är en fritidsgård och mötesplats där ungdomar med stöd av ledare skapar sin egen fritid. Det finns olika rum för bland annat tv-spel, dans, sport, teater musik och film. I huset finns även initiativ såsom Hisingens unga ledare och Vi dom unga.
Illustration: Sifen Wibell
Volvo Torslandafabriken är Volvo Personvagnars fabriksanläggning och en av Göteborgs största arbetsplatser, byggd i början av 1960-talet med stöd från staten. I fabriken tillverkas flera olika bilmodeller, sammanlagt drygt 200.000 bilar per år.
Illustration: Sifen Wibell
Vårväderstorget ligger i södra Biskopsgården och är byggd med italiensk stil, i terrassform och bågar. Torget färdigställdes 1958 och genomgick i början av 1990-talet en ombyggnation utifrån visionen ”Ett vardagsrum för alla”.

 

Västra Göteborg

Västra Göteborg sträcker sig från fastlandet ut till havet. Områdena Nya Varvet, Tynnered, Näset, Södra Skärgården och Vinga fyr tillhör alla stadsdelen. Jämfört med övriga staden finns här fler invånare under 15 år och fler över 65. I stadsdelen bor 50 000 personer.

Illustration: Ann-Kathrin Mee Eun Görisch
Nya Varvet.

Illustratör Ann-Kathrin Mee Eun Görisch

Ann-Kathrin Mee Eun Görisch (1986) är en illustratör som illustrerar för magasin och sin blogg, men har även arbetat som bland annat redigerare och tentavakt.
– Min favoritplats är Brännö, där jag bor! Den perfekta balansen mellan livet på landet och storstaden.

Illustration: Ann-Kathrin Mee Eun Görisch
Bergkristallsparken är en mötesplats i Västra Frölunda för lek, motion och avkoppling. Här finns fruktlundar, odlingsområde och en nybyggd actionyta där du kan skejta, åka BMX, rollerblades och kickbike. Du kan även välja mer stillsamma aktiviteter som sittgympa.
Illustration: Ann-Kathrin Mee Eun Görisch
Opaltorget ligger i Tynnered och byggdes i mitten av 1960-talet som en del av miljonprogrammet. Nu håller ett nytt torg på att växa fram med bostäder, butiker, förskolor och vårdcentral.
Illustration: Ann-Kathrin Mee Eun Görisch
Saltholmen är en halvö vid Älvsborgsfjordens södra kust. Här finns en hamn för båtarna som tar dig till Göteborgs södra skärgård med öar som Brännö, Styrsö och Vrångö. På gångavstånd från färjeterminalen ligger en av stadens mest populära badplatser.
Illustration: Ann-Kathrin Mee Eun Görisch
Välen är ett naturreservat på cykelavstånd från Frölunda Torg. Det finns våtmarksmuseum, naturstigar och fågeltorn. Området har använts av människan sedan stenåldern och av kossor, med ursprung från Skottland, sedan 1992.
Illustration: Ann-Kathrin Mee Eun Görisch
Vinga fyr ligger 10 sjömil från Göteborgs centrum, på ön Vinga som är ett naturreservat. Ön är skärgårdens yttre gräns mot det mäktiga Västerhavet.
Illustration: Ann-Kathrin Mee Eun Görisch
Åkeredsvallen och Sportarenan ligger i Åkered, Västra Frölunda. På vallen finns fotbollsplaner som kan bokas av föreningar, organisationer, skolor och privatpersoner. Sportarenan har hallar för alla typer av racketsporter, men även gym och lunchrestaurang.
Illustration: Ann-Kathrin Mee Eun Görisch
Näsets badplats i Västra Frölunda är populärt och barnvänligt med en långgrund sandstrand omgiven av klippor. Här finns betongdäck att solbada på och bryggor med badstegar. Ett stenkast bort ligger Smithska udden, känd för fågelskådning och sitt nakenbad.
Illustration: Ann-Kathrin Mee Eun Görisch
Nya Älvsborg är en fästning på Kyrkogårdsholmen vid inloppet av Göteborgs hamn. Fästningen byggdes strax efter Göteborgs grundande för att försvara staden mot den danska flottan. Fästningen är ett populärt besöksmål, särskilt sommartid då skärgårdsbåtar avgår från Lilla Bommen. Det går att få guidade visningar.
Illustration: Ann-Kathrin Mee Eun Görisch
Södra skärgården består av ett 20-tal öar, däribland Brännö, Köpstadsö, Styrsö och Vrångö. Hit kan du åka med kollektivtrafikens båtar från Saltholmen eller Stenpiren. Biltrafik är inte tillåten på öarna, men flakmoppe är vanligt förekommande.

 

Norra Hisingen

Norra Hisingen består av bland annat Brunnsbo, Backa, Kärra, Tuve och Säve. Flera av dessa områden tillhörde Danmark Norge fram till 1658. Det är Göteborgs till ytan största stadsdel, med en blandning av stadsmiljö och landsbygd. I stadsdelen bor 52 000 människor.

Illustration: Annie Simlund
Svankälla våtmarkspark

Illustratör Annie Simlund

Annie Simlund (1996) är grafisk formgivare och visuell designer som gör affischer, logotyper och lär ut design på gymnasiet.
– Min favoritplats är Svankälla våtmarkspark som får mitt hjärta att slå lugnare med sin vackra natur och rika djurliv.

Illustration: Annie Simlund
Brunnsbotorget fick sitt namn 1963 efter Villa Brunsbo vid den närbelägna järnvägsövergången, ägd av familjen Brundin. På torget ligger Brunnsbokyrkan och en butikshall som är den enda bevarade av sin typ.
Illustration: Annie Simlund
Tuve kyrka är uppförd i gråsten i romansk stil. De äldsta delarna är långhuset och koret, som anses härstamma från 1100-talet. Bredvid kyrkan står klockstapeln, en åttakantig konformad byggnad där det hänger en klocka från 1770.
Illustration: Annie Simlund
Kärra Centrum och kyrka ligger i den ort som i historiska sammanhang skrivs Hisings Kärra. Orten ingick i Säve socken, som fram till 1658 tillhörde Norge. Kyrkobyggnaden uppfördes på privat initiativ, med insamlade medel, i början av 1920-talet. Kärra Centrum invigdes 1978.
Illustration: Annie Simlund
Backa Röd är ett hyreshusområde från Miljonprogrammet som håller på att omvandlas till en grön hållbar stadsdel. Namndelen röd betyder sannolikt röjd mark. här ligger även Backavallen, en idrottsanläggning för fotboll, friidrott och amerikansk fotboll.
Illustration: Annie Simlund
Säve flygplats, under en period känd som Göteborg City Airport, har sedan in- och utrikesflyget lades ned 2015 fortfarande flygverksamhet. Samhällsflyget med helikopter för polisambulans och sjöräddning är en viktig del. Här finns också flygutbildningar, privatflyg, företagsflyg och ett Aeroseum.
Illustration: Annie Simlund
Selma Lagerlöfs Center är ett stadsdelshus för förenings- och kulturliv med bland annat bibliotek, kulturskola och aktiviteter för alla. Centret – och torget som det ligger vid – är uppkallat efter författaren och nobelpristagaren Selma Lagerlöf.
Illustration: Annie Simlund
Tagene stenkross har ett brett sortiment av bergkross, makadam, sand- och jordprodukter. Råmaterialet förädlas och utvinns på området. I närheten finns även en återvinningscentral.
Illustration: Annie Simlund
Kornhallfärjan är en vägfärja från och till Hisingen, mellan Kornhall och Gunnesby i Nordre älv. Linfärjan drivs med eldrift genom kabel. Färjeledens längd är 200 meter och överfartstiden är två minuter. Gränsen mellan Kungälvs kommun och Göteborgs kommun går mitt i älven. Resan är avgiftsfri.
Illustration: Annie Simlund
Hökälla är ett naturreservat som sträcker sig längs Kvillebäcken mellan Backa och Tuve. Området bjuder på våtmark, betesmark, ängar och sumpskog samt stor artrikedom växter och groddjur. Från fågeltornet kan du, med kikare, se många olika arter häckande fåglar.

 

Majorna-Linné

Majorna-Linné sträcker sig från Röda Sten till Kungsladugård, genom Slottsskogen mot Olivedal och Haga. Området har en lokal identitet som präglas av historiska stadsmiljöer och ett rikt kulturliv. I stadsdelen bor 65 000 människor.

Illustration: Mikel Nilsson
Slottsskogen.

Illustratör Mikel Nilsson

Mikel Nilsson (1979) är en illustratör och konstnär som efter studier på HDK-Valand bland annat jobbat med klubbdekor, scenografi, illustration och skulptur.
– Min favoritplats är Masthuggskyrkan. Att sitta på klipporna med en öl i handen och spana på Göteborg är det bästa jag vet.

Illustration: Mikel Nilsson
Röda Sten är ett urbant promenadstråk under Älvsborgsbron, med båtar, kaféer och restauranger. I Röda Sten Konsthall kan du uppleva utställningar av svenska och internationella samtidskonstnärer eller delta i kreativa workshops. På platsen finns även en mytomspunnen röd sten.
Illustration: Mikel Nilsson
Haga är några av Göteborgs äldsta kvarter. Namnet kommer från de hagar som fanns här på 1600-talet. Numera är Hagas gator kantade av små kaféer och butiker som är populära bland stadens besökare.
Illustration: Mikel Nilsson
Linnégatan sträcker sig från Järntorget till Linnéplatsen och är ett livligt kafé- och restaurangstråk. Gatan har fått sitt namn efter botanikern Carl von Linné, som besökte Göteborg år 1746.
Illustration: Mikel Nilsson
Masthuggskyrkan högst upp på Stigberget är ett av Göteborgs mest kända landmärken och utsiktsplatser. Solnedgången här, med utsikt över Majorna, Hisingen, Älvsborgsbron och kustbandet, lockar stadens alla invånare.
Illustration: Mikel Nilsson
”Plaskis” ligger vid Älvsborgsplan och heter egentligen Älvsborgsdammen, anlagd i början på 1930-talet. På sommarlovet en populär badplats för många av stadens barn. När Plaskis inte är fyllt med vatten tar skateboardåkarna över platsen.
Illustration: Mikel Nilsson
Järntorget ligger mellan Haga och Masthugget. Det är ett av stadens viktigaste torg och har historiskt varit ett centrum för arbetarrörelsen. Idag är platsen en viktig del av stadens nöjes- och kulturliv med biograf Draken, Pustervik, Folkteatern och Lagerhuset.
Illustration: Mikel Nilsson
Stigbergstorget ligger på krönet av Stigbergsliden, i början av Majorna om du kommer från Järntorget. Det är ett livligt, kulturellt område hittar bland annat Sjöfartsmuséet, Bengans Skivhandel, Oceanen och Gathenhielmska huset.
Illustration: Mikel Nilsson
Botaniska Trädgården invigdes 1923, i samband med Jubileumsutställningen. Här odlas cirka 16 000 olika arter. Trädgårdens växthus rymmer bland annat Sveriges största orkidésamling. Det angränsande naturreservatet, Ängårdsbergen, har ett omväxlande landskap med vandrings- och cykelstigar, sjöar och vyer.
Illustration: Mikel Nilsson
Andra Långgatan är en 700 meter lång gata som med sina barer och restauranger har en given plats i Göteborgs uteliv. Området har utnämnts till ett av Europas “coolest neighbourhoods” av brittiska The Guardian. I början av varje sommar anordnas en stor gatufest här.

 

Lundby

Lundby ligger på centrala Hisingen längs Göta älvs norra strand, från Älvsborgsbron i väster till Tingstadstunneln i öster och Hisingsparken i norr. Lundby är ett av landets mest expansiva områden tack vare ett flertal stora stadsutvecklingsprojekt. I stadsdelen bor 53 000 människor.

Illustration: Rocío Soto
Ringön.

Illustratör Rocío Soto

Rocío Soto (1982) är arkitekt och konstnär. Hon har gjort illustrationer för böcker, skapat väggmålningar och varit Artist in residence på Konstepidemin.
– Min favoritplats är Slottsberget, älskar by-känslan i området. Bästa utsikten mot älven och staden!

Illustration: Rocío Soto
Frihamnen var under många år en pulserande del av Göteborgs hamnindustri med leveranser av till exempel kaffe, te och bananer. Idag är platsen under stor omvandling, här finns nu Jubileumsparken med bland annat en allmän bastu och bad, lekplats, seglarskola, stadsodling och rollerderby-bana.
Illustration: Rocío Soto
På Lindholmen fanns förr Göteborgs största arbetsplats – båtbyggeriet Lindholmens varv. Idag är det en plats för innovation, teknik och kultur – Chalmers, Lindholmen Science Park, Backa Teater, med mera.
Illustration: Rocío Soto
Slottsberget är ett bergsparti beläget vid Göta älv med många gamla hus av byggnadshistoriskt värde. Lindholmens varv lät i slutet av 1800-talet de anställda bygga hus på berget helt utan stadsplanering.
Illustration: Rocío Soto
Eriksberg var ett industri- och varvsområde som i samband med varvskrisen på 1970-talet övertogs av staten. Idag är det ett attraktivt bostadsområde med en strandpromenad som lockar människor från hela staden.
Illustration: Rocío Soto
Götaverkens gamla kranar är bland Göteborgs mest folkkära landmärken, en symbol för stadens industrihistoria. På 2010-talet var de på väg att säljas, men räddades kvar av privata initiativ och ägs idag av staden.
Illustration: Rocío Soto
Lundby gamla kyrka är en av Göteborgs få medeltida kyrkor, byggd på 1300-talet i gotisk stil. Kyrkogården har troligen funnits på platsen ända sedan 1200-talet. Olika tider har påverkat kyrkans inredning, ett besök i denna 700-åring är en kulturhistorisk upptäcktsfärd.
Illustration: Rocío Soto
Ramberget är en av stadens mest populära utsiktsplatser med sina 87 meter över havet. Högst upp finns ett bord som pekar ut stadens sevärdheter åt alla håll. Intill berget ligger Göteborgs Moské som invigdes 2011, och vars minaret är utformad likt en bohuslänsk fyr.
Illustration: Rocío Soto
Hisingsparken är Göteborgs största park, en bit vildmark endast 20 minuter från centrala stan och nära Bjurslätts torg. Här finns hällmark, tallskog och våtmarksområdet Slätta Damm med grodor, paddor och ett rikt fågelliv. Du kan även hälsa på djuren på Kättilsröds 4H-gård.
Illustration: Rocío Soto
Färjenäsparken ligger vid foten av Älvsborgsbron. Här byggdes det allra första Göteborg av Karl IX år 1603, men åtta år senare brände danskarna ned bygget. Färjenäs var en viktig knutpunkt för färjetrafiken över älven under 1900-talets första hälft.

 

Centrum

Centrum består bland annat av områdena Inom Vallgraven, Vasastaden, Johanneberg, Guldheden och Krokslätt. Här finns både renodlade bostadsområden och områden med storstadskaraktär, alltifrån Vasastadens 1800-tal till 2000-talets flerfamiljshus vid Stampen. I stadsdelen bor 64 000 människor.

Illustration: Tamara Kryvolap
Göteborgs Centralstationen.

Illustratör Tamara Kryvolap

Tamara Kryvolap (1965) är grafisk formgivare och förpackningsdesigner. Hon har gjort illustrationer för böcker, företag och privatkunder.
– Min favoritplats beror på humör och årstid. Jag gillar att befinna mig bland folk, sitta med kaffe, betrakta och bara vara.

Illustration: Tamara Kryvolap
Göteborgsoperan är huset med opera, dans, konserter och musikaler. Innan ridån går upp kan du äta något i restaurangen, med utsikt mot älven, eller bara gå runt och kolla in arkitekturen.
Illustration: Tamara Kryvolap
Kronhuset och Kronhusbodarna, bakom Gustav Adolfs torg, är nästan exakt lika gamla som Göteborg. Kronhuset byggdes som magasin för militärens uniformer. Kvarteret är nu ett hantverkscentrum med kaféer och konditori. I de små bodarna finns exempelvis smyckesmide, krukmakeri och tvåltillverkning.
Illustration: Tamara Kryvolap
Trädgårdsföreningen med Palmhuset är kanske Europas bäst bevarade 1800-talspark. Det finns rosarium, växthus, butiker, kaféer och utomhusscener. Palmhusets arkitektur är inspirerat av Kristallpalatset i London. Här hittar du självklart palmer, men också andra tropiska växter.
Illustration: Tamara Kryvolap
Saluhallen på Kungstorget uppfördes i slutet av 1800-talet och är ett byggnadsminne. Här finns många matställen och ett fyrtiotal butiker där du kan handla delikatesser, kryddor, kaffe, ost, med mera.
Illustration: Tamara Kryvolap
Feskekörka vid kanalen har traditionellt ett av Sveriges bredaste utbud av färsk fisk och skaldjur. Byggnaden – en av stadens främsta ikonbyggnader – har fått sitt göteborgska namn för att den ser ut som en kyrka.
Illustration: Tamara Kryvolap
Korsvägen är centrum för ett antal publika etablissemang: Liseberg, Svenska Mässan, Gothia Towers, Universeum och Världskulturmuseet. I framtiden ska det bli en ny tågstation under marken och biltrafiken ska ta mindre plats.
Illustration: Tamara Kryvolap
Nya Ullevi, Gamla Ullevi och Scandinavium är Göteborgs största sport- och kulturarenor. Friidrotts-VM, fotbolls-VM, Håkan Hellströms fullsatta konserter och Gothia Cups årliga invigning är några av höjdpunkterna genom åren.
Illustration: Tamara Kryvolap
Götaplatsen färdigställdes till Göteborgs 300-årsjubileum, då Konstmuseet och Konsthallen stod klara. Sedan dess har bronsskulpturen Poseidon, Konserthuset med Göteborgssymfonikerna och det nyrenoverade Stadsbiblioteket tillkommit. Senast att invigas på platsen var vattenspelet, år 2016.
Illustration: Tamara Kryvolap
Nordstan är ett köpcentrum som stod klart 1973, efter att de sista husen i Östra Nordstaden rivits. Utvandringen till Amerika, 1860–1920, gjorde att området tidigt var en livlig del av staden. Här passerade emigranterna till de väntande båtarna i hamnen. Nordstan är det tredje största köpcentret i Sverige sett till försäljning.

 

Askim-Frölunda-Högsbo

Askim-Frölunda-Högsbo ligger i den södra delen av Göteborg och består av bland annat Hovås, Ruddalen, Flatås, Högsbohöjd, och Sisjöns industriområde. Naturen i stadsdelen har en stor variation med närhet till hav, skog, parker och friluftsområden. I stadsdelen bor 56 000 människor.

Illustration: Mia Herman
Frölunda torg.

Illustratör Mia Herman

Mia Herman (1991) är illustratör och producent. Hon har bland annat skapat loggor samt designat affischer och albumomslag. Hon jobbar just nu som producent för Clandestino Festival.
– Favoritplats? Hm… svårt…. jag väljer Ruddalen med grönska och svampplockning, perfekt när du inte orkar åka långt ut i skogen.

Illustration: Mia Herman
Axel Dahlströms Torg utmärker sig med Göteborgs första “skyskrapa”, som stod klar 1956. Det finns också ett stort väggkonstverk på Axelhuset av Endre Nemes. Men vem är Axel? Det var stadsfullmäktiges andre vice ordförande, i början av 1900-talet.
Illustration: Mia Herman
Hovås Kallbadhus ligger en kort resa från centrala Göteborg, med sandstrand, bastu, vita sjöbodar och restaurang. Hovås Kallbadhus är öppet året runt.
Illustration: Mia Herman
Pennygången är ett bostadsområde som ligger i Högsbo, nära Slottsskogen. Lägenheterna som byggdes 1959 är fördelade på fyra U-formade huskroppar och ett långt ringlande hus som en gång var Europas längsta. Gårdarna har namn efter kvinnor som bodde i de torp som tidigare fanns här – Elin, Gerda, Fredrika.
Illustration: Mia Herman
Pilen är en fritidsgård i Askim där du kan baka, se på film, spela rundpingis, biljard och andra bollsporter. Du kan också delta i Pilens skapande verkstad eller sjunga och spela in låtar.
Illustration: Mia Herman
Sisjöns industriområde i södra Göteborg betecknades länge som norra Europas största. Områdets benämning som industriområde är otidsenlig - Sisjön är idag främst en köpstad för bilburna kunder.
Illustration: Mia Herman
Stora Amundön är ett naturområde med bad och snorklingsled. Det är ett mångskiftande landskap med strandängar och ekskogar. Du kan ta dig till klipporna genom en hästhage och snorkla dig fram på naturstigar under vattenytan.
Illustration: Mia Herman
Askimsbadet är en långgrund sandstrand med stora gräsytor för lek, spel och solbad. Det finns kafé, bangolf, beachvolleyplan, lekplatser, brygga och grillplatser. En 259 meter lång badpir sträcker sig rakt ut i havet, med ramper som gör det lättare för rullstolsburna att bada.
Illustration: Mia Herman
Frölunda Kulturhus, som är granne med Frölunda Torg, har bland annat bibliotek, bad, bio och olika arrangemang. Här kan du tedansa, delta i öppna verkstäder, se utställningar, söka kunskap, sporta eller vara med på sagostund. Huset har också Sveriges enda offentliga dockteaterbibliotek.
Illustration: Mia Herman
Ruddalen är främst känd för sin bandybana och skrinnarhallen under tak där du kan hyra skridskor på vintrarna. Ett stenkast bort finns en grupp framträdande bostadshus som i folkmun kallas Lösgommarna. Tratten är en nedlagd panncentral vars framtid ständigt är hotad.

 

Angered

Angered sträcker sig från Hjällbo i söder till Vättlefjäll i norr. Andra delar är Hammarkullen, Rannebergen och Olofstorp. Här finns ett rikt föreningsliv, vacker natur och en internationell stadsmiljö där över 100 språk talas. Angered fick sitt namn efter kyrkbyn som år 1415 skrevs Awngaryd. I stadsdelen bor nästan 54 000 människor.

Illustration: Lars Daniel Rehn
Blå stället.

Illustratör Lars Daniel Rehn

Lars Daniel Rehn (1974) är konstnär, illustratör och DJ. Han har ställt ut på många gallerier och även på Dalslands Konstmuseum.
– Min favoritplats i Angered är Vättlefjäll, för den vackra naturen och de långa promenaderna, med eller utan hund.

Illustration: Lars Daniel Rehn
Vättlefjäll är ett av de största naturområdena i Göteborg. Naturreservatets sjöar är omtyckta vatten för bad, fiske och paddling – kanoter finns att hyra. Vandringslederna - däribland den 23 kilometer långa Vättlefjällsleden - går genom en rik variation av mossar, ljunghedar, löv- och barrskog.
Illustration: Lars Daniel Rehn
Rannebergen, Lövgärdet och Gårdsten är höghusområden byggda under det så kallade Miljonprogrammet, en bostadsbyggnadspolitik (1964–75) som ledde till att en miljon lägenheter producerades i Sverige. Alla tre områdena kännetecknas av närhet till natur och rikt föreningsliv.
Illustration: Lars Daniel Rehn
Lövkojan är ett koloniområde och en förening i Lövgärdet, i kanten av Vättlefjäll. Det odlas en hel del, även om skogskolonin framförallt har fokus på avkoppling varvat med snickarglädje. Inget av småhusen här är likt det andra.
Illustration: Lars Daniel Rehn
Hjällbovallen ligger en kilometer nordväst om Hjällbo Centrum. Vallen är hemmaplan för fotbollsklubben Gunnilse IS och har en publikkapacitet på 3000 personer. Här finns även Angered Allians, en satsning där flera fotbollsföreningar gått ihop för att stärka fotbollskulturen i stadsdelen och engagera fler barn i lagsporten.
Illustration: Lars Daniel Rehn
Hammarkulletorget byggdes 1971. Här kliver du av spårvagnen på Göteborgs, än så länge, enda “tunnelbanestation”. Torget ligger mitt i stråket för Hammarkullekarnevalen, som varje år i slutet av maj förvandlar området till en folkfest för alla göteborgare.
Illustration: Lars Daniel Rehn
Hjällbo Centrum är ett köpcenter och mötesplats. Centrumet byggdes 1969 och genomgick 2001 en stor ombyggnation då bland annat Saluhallen byggdes. Här hittar du över 20 butiker med allt ifrån frukt och grönt till ett stort sortiment av sjalar. Du kan även besöka biblioteket, kyrkan eller sitta på torget och samtala.
Illustration: Lars Daniel Rehn
Lärjeåns trädgårdar ligger vid en dalgång bara några hundra meter från Angered Centrum. Här finns Lärjeåns Kök & Trädgårdar som är en plats för odling, smakupplevelser och gemenskap. Bredvid ligger Lärjeåns Trädgårdars Odlarförening, en ideell förening där medlemmarna har sina egna odlingslotter.
Illustration: Lars Daniel Rehn
Bergums fritidslantgård är ett ekologiskt jordbruk och en daglig verksamhet som ligger i Olofstorp. Här sköter personer med funktionsnedsättning gårdens alla sysslor med stöd av handledare. Gården är öppen för allmänheten mellan klockan 10-15 alla dagar.
Illustration: Lars Daniel Rehn
Angered Arena är en 12 600 kvadratmeter stor aktivitetsanläggning som invigdes 2013. Anläggningen har bland annat ishall, gym och simhall med flera bassänger. Strax intill arenan finns Angereds sporthall.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare