Hem / ”Göteborg berättar” nomineras till Årets samtidsdokumentation
29 mars 2021

Priset delas ut på museernas nationella vårmöte i april av DOSS – Dokumentation av Samtida Sverige. DOSS vill med priset uppmärksamma särskilt inspirerande och nytänkande samtidsdokumentära projekt.

– Dokumentationen är ett fantastiskt material som ger röst åt människor som bor och lever i Göteborg idag. Fotografier och intervjuer kommer användas i utställningar den närmsta tiden men också sparas i museets arkiv för framtida forskning om dagens Göteborg, säger Carina Sjöholm, museichef på Stadsmuseet.

Samtidsdokumentation för framtiden

Projektledaren Marie Nyberg och kollegorna på Göteborgs stadsmuseum har genomfört hundra intervjuer med hundra göteborgare, i åldrarna 6-97 år. Tillsammans utgör de ett tvärsnitt av Göteborgs befolkning och speglar hela den mångfald som ryms i staden.

– Det har varit väldigt roligt att träffa alla människor, de har gett mig så många nya perspektiv på staden. Det är också roligt att en bit av vår samtid nu kan bevaras för framtiden. När Göteborg firade 300-årsjubileum gjordes en stor insamling av museiföremål, men man glömde bort människornas berättelser. Det vill vi bidra med nu när staden firar 400 år, säger Marie Nyberg, projektledare och samlingsintendent på Stadsmuseet.

De personliga berättelserna, tillsammans med uttrycksfulla porträttbilder tagna av fotografen Stefan Edetoft, finns nu sparade i museets arkiv för framtiden. Den 4 juni 2021 tar dessa berättelser också plats i centrala Göteborg, i en stor utomhusutställning på Gustaf Adolfs torg.

Om priset

Priset för Årets samtidsdokumentation 2021 delas ut digitalt på Museernas årsmöte den 27-29 april 2021.De övriga nominerade är Världskulturmuseerna och Norrbottens museum.

Göteborg berättar är ett projekt som dokumenterar det samtida Göteborg och görs i samband med stadens 400-årsjubileum.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare