Hem / Jubileumsåret 2021
15 december 2021

9 maj & 5 september – Invigningen av Hisingsbron påbörjades och alla kunde inviga bron på sitt sätt. En tisdag innan fotbollsträningen, på cykel mellan möten eller under en promenad vid midsommar. Bron stod helt klar den femte september och invigdes av Hans Majestät Konungen.

28 maj–6 novemberCoronablommor invigdes. För att hedra och minnas de som gått bort i sviterna efter covid-19, ställdes konstnären Geert van der Vossens Coronablommor ut på en pråm i Göteborgs hamnkanal från maj till november 2021.

Majjuni & september – Artscape återvände till staden och skapade ny storskalig muralkonst. Totalt var det åtta offentliga, storskaliga muralmålningar som växte fram i staden. Platserna var Landvetter flygplats, Stigbergstorget i Majorna, Sjumilahallen i Biskopsgården, Skanstorget, Valhalla IP och Elite Park Avenue i centrum och Jättestensskolan på Hisingen där eleverna var medskapande. Under året bjöds allmänheten in för att vara med och skapa en flyttbar skulptur som under en period stod vid Milleniumplatsen.

Foto: Max Hjalmarsson
Jubileumssatsningen Hisingsbron knyter samman stadens centrum över vattnet och enar stadens två halvor till en grön och nära storstad.
Foto: Max Ljungberg
Coronablommor i Stora Hamnkanalen.
Foto: Fredrik Åkerberg
Konstverk av D*Face vid Landvetter flygplats.
Foto: Jon Högman
Konstverk av Max Sansing på Sjumilahallen i Biskopsgården.

Göteborgs 400-årsdag 4 juni – Göteborgs 400-årsdag den 4 juni 2021 firades med ett direktsänt jubileumsprogram fullpackat med musik, humor, historia, kungligheter och kända göteborgare. Under eftermiddagen den 4 juni klockan 15.00-17.00 ledde Therese Brusberg och Kristian Wedel jubileumsprogrammet. Vi fick följa med komikerna Ina Lundström och Niklas Andersson när de tog oss runt i stan i en spårvagn med flera göteborgsgäster, bland andra Miriam Bryant. Det blev också musik med Timo Räisänen i studion, och den högtidliga ceremonin leddes av Tomas von Brömssen och H.K.H. Kronprinsessan Victoria sände en hälsning från Kungliga Slottet. Oavsett var du befann dig, kunde du fira och följa festligheterna i sändningen. Länk till sändningen 4 juni.

Foto: Marie Ullnert
Tomas von Brömssen på Ostindiefararen 4 juni 2021.
Foto: Marie Ullnert
Katarina Hemlin sjöng jubileumslåten "Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg" under sändningen.
Foto: Tim Kristensson
Klockan 16.21 uppmanades alla att ge oss fyra tut, pling, rop eller hurra var man än befann sig.

Hela staden engagerade sig i firandet. Göteborgs offentliga måltider bjöd på vård och omsorgsboenden, gymnasieskolor och grundskolor, runt om i staden. I förskolor fick barnen jubileumsefterrätt. Eleverna på Hisingen serveras också varsin halvspecial och boende inom vård och omsorgsboenden jubileumsmeny. Originalversionen av jubileumsbakelsen tog Yrgo fram tidigare under året och ett flertal kaféer runt om i staden började sälja den på födelsedagen 4 juni.

Med jubileumspaketet ”Fira där du är” kunde göteborgare lära sig jubileumsdansen och jubileumslåten, baka bakelsen, dekorera sina hem med vimplar, ta selfies med vårt egna jubileumsfilter och lära sig mer om Göteborgs historia. I Spotify-listan ”Göteborg 400 år” samlade vi göteborgarnas bästa Göteborgslåtar.

Foto: Elin Rosqvist
Jubileumsbakelsen av Yrgo. Dessutom tog de fram Göteborgsbrödet.
Foto: Restaurang Guldgaffeln
På Klarebergsskolan i Hisings Kärra serverades jubileumsmeny.
Foto: Cederleüfs & Svenheimer
Jubileumsbakelsen fanns att köpa på flera ställen i Göteborg, bland annat hos Cederleüfs & Svenheimers, Café Smulan, Dahls Bageri, Margaretas Bröd och Bakverk, Steinbrenner & Nyberg och Vegofika.
Foto: Happy Visuals
Jubileumsspårvagnen vid Domkyrkan. Från och med juni 2021 och året ut har göteborgare och besökare haft möjlighet att åka jubileumsspårvagnen i staden. Den har bland annat varit 11:an från Bergsjön till Saltholmen och 5:an från Länsmansgården och Östra Sjukhuset.

Göteborgs Jubileumskarta delades ut i tryckt form till alla hushåll i Göteborg i månadsskiftet maj-juni 2021. Den finns till försäljning på Gothenburg Visitor Centre vid Kungsportsplatsen i Göteborg. Göteborgs Jubileumskarta är skapad av fler än 600 göteborgare som bidragit med favoritplatser, historier och illustrationer från stadens alla sidor och vrår. Göteborgarnas egen bild av hur det ser ut här, och vilka vi är, just när staden fyller 400 år. Kartan vill inspirera till att upptäcka nya delar av Göteborg, och samtidigt påminna om att en stad är alla sina platser, alla sina människor.

Foto: Elvira Sandell
Göteborgs Jubileumskarta.

4 juni–26 augusti – Från 400-årsdagen till augusti kunde göteborgare och besökare uppleva Glimtar ur Göteborgs historias installationer och filmade dramatiseringar i de historiska kvarteren kring Kronhuset via QR-koder. Glimtar ur Göteborgs historia tar dig med på en resa genom Göteborgs historia. Nio historiska händelser, alla med en unik berättelse. Fortsättningsvis kan du ta del av installationerna och filmerna digitalt här.

Foto: Marie Ullnert
Installationen "Emigrantdröm" från Glimtar ur Göteborgs historia.
Foto: Tim Kristensson
Från invigningen av installationen "Den gyllene väven".

31 maj–4 juni AiR 4×400 år, var ett samarbetsprojekt och konstnärligt utbyte mellan städerna som alla fyller 400 år 2021; Göteborg, Piteå, Luleå och Borås. I projektet genomfördes fyra residens, alltså att konstnärer fick möjlighet att bo och verka i en annan miljö under en begränsad tid, ett i varje stad. 31 maj–4 juni var det Göteborgs tur och de fyra konstnärerna fick skapa konst i en 3x3x3 meter stor kub på Vårväderstorget i Biskopsgården. Temat var regn.

Foto: Jeanette Frank & Jonas Nyström
AiR 4x400 år på Vårväderstorget i Göteborg.

4 juni – År 2020 hade The Brewhouse Award en ny tävlingskategori i samarbete med Göteborgs 400-årsjubileum – Designtävlingen GBG Form 2021 – där göteborgarna röstade fram de officiella jubileumsprodukterna. Elisabeth Dunker och Ulrika E Engbergs filtar Varma Göteborg och Elsa Bomans kapsylöppnare Räkan kammade hem vinsten och började säljas på födelsedagen 4 juni. Räkan är slutsåld, men filtarna finns att köpa på bland annat Gothenburg Visitor Centre och finelittleday.com.

Filtarna Lilla Bommen och Rosenlundverket, och kapsylöppnaren Räkan.

4 juni – Utställningen Göteborg berättar invigdes på Gustaf Adolfs torg. Göteborg berättar är 100 göteborgares berättelser. Kvinnor och män, gamla och unga, infödda och nyanlända, med alla möjliga sysselsättningar och från alla stadsdelar.

Foto: Marie Ullnert
Göteborg berättar på Gustaf Adolfs torg.

4 juni – 21 km konst invigdes 4 juni. Denna 21 km långa konststråket av Sätt färg på Göteborg löper från Blå stället i Angered, genom staden, till Röda Sten Konsthall vid Klippan. Konststråket har sedan starten 2016 fyllts på med muralmålningar, vepor, färgglada vimplar och dekorerade elskåp.

Foto: Emma Backman
Konstverk av Onofrio Chillemi, Hammarkullestationen, 21 km konst.
Foto: Emma Backman
Konstverk av Kim Demåne, Blå Stället, 21 km konst.

4 juni – Den 4 juni läste 21 poeter upp poesi från ett fönster genom Fönsterpoesi i en livesändning i sociala medier. Med Fönsterpoesi ville Göteborgs bibliotek och kulturhus bidra till att visa upp Litteraturstaden Göteborg och delta i firandet av 400-årsdagen.

Foto: Jarmo Väyrynen
Fönsterpoesi från Lagerhuset.

3–19 december – Under Julstaden Göteborg bjöd stadens 400-årsjubileum in till En historisk filmupplevelse av Göteborg i 360 grader, i Bältespännarparken. Filmen visades på en cirkulär 8 meter hög duk, och kunde upplevas innanför och utanför installationen som är 30 meter i diameter. Filmen visades 3–19 december 2021.

Foto: Sofia Lewerin
En historisk filmupplevelse av Göteborg i 360 grader i Bältespännarparken.

7 december – Den 7 december deltog Power to the Youth, den unga referensgruppen till Göteborgs 400-årsjubileum, i Mänskliga Rättighetsdagarna (MR-dagarna) med programpunkten ”Hur säkerställer vi att unga blir och känner sig hörda?”. Under seminariet lyftes de viktiga frågorna om ungas rätt att vara engagerade och att delta i samhället så att deras kompetenser och erfarenheter tas tillvara i samhällsutvecklingen.

Under 2021 lanserade Power to the Youth filmen ”Göteborg & Jag” – en film om ungas inflytande och delaktighet i stadsutvecklingen. Lanseringen skedde i form av en digital filmvisning och workshop direktsänt från Frilagret. Se hela filmen här.

Foto: Ingrid Dahlén
Den unga expertgrupp som har arbetat fram en av Göteborgs stads programpunkter på MR-dagarna.
Foto: Elvira Sandell
I Landvetters nya terminal hänger numera vepor på väggarna med fotografier på bekanta platser i Göteborg med historiska bilder för att uppmärksamma Göteborgs 400-årsjubileum och välkomna besökare till destinationen Göteborg.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare