Hem / Ett historiskt festtåg
13 maj 2020

Precis som världen utanför har påverkat Göteborg, har Göteborg även påverkat världen. Staden och alla dess invånare har lämnat sina spår, inte bara på vår jord, utan även utanför. Vad hade Rambo hetat utan Ramberget? Hur hade den industriella revolutionen sett ut utan det moderna kullagret? Hur hade bilderna på månen sett ut utan Hasselbladskameran, eller säkerheten i våra bilar utan Volvos revolutionerande bälte? Stadens historiska utveckling kommer att gestaltas genom ett 30-tal ekipage skapade av organisationer och personer från Göteborg.

Tio konstnärer har fått i uppdrag att illustrera nio av vagnarna som blir en del av ekipagen som utgör festtåget. För den tionde vagnen behöver vi din hjälp. Hur vill du att framtidens Göteborg ska se ut? Var med i processen och skapa vagnen som får illustrera ett framtida Göteborg. Skicka in din idé till festtaget2021@goteborg.com eller lämna ditt förslag på Gothenburg Visitor Centre på Kungsportsplatsen så finns chansen att just du är medskaparen till avslutningen av det historiska festtåget under Göteborg 400-årsjubileum.

De tio illustratörerna

Tio olika illustratörer har fått i uppdrag att illustrera nio av ekipagen i festtåget. Här kan du läsa mer om temat för varje ekipage och ta del av idén för hur respektive illustratör vill gestalta vagnen.

Illustratör: Jens Langert

1. MALMSKA VALEN

Illustratör: Jens Langert 55 år, arkitekt och äventyrare

Den 29 oktober 1865 strandade en ung blåvalshanne i Askimsviken. Den dödades av två fiskare och såldes till direktör James Dickson för 1500 riksdaler. Sedan bogserades den till Lindholmens mekaniska verkstad för att styckas och konserveras. Inuti valen inreddes en liten salong med bänkar och handtryckta tygtapeter. Efter en stor turné i Sverige och Tyskland hamnade valen på Göteborgs Museum (nuv. Stadsmuseet) och flyttades senare till Naturhistoriska inför 300-årsjubileet 1923.

Illustratör: Alf Jakobsson

2. RAMBOÄPPLET

Illustratör: Alf Jakobsson 12 år, studerande

Rambo är en gröngul äppelsort med röda strimmor. Äpplet togs till Nordamerika av Peter Rambo från Hisingen. Äpplet och gården där det växte, har beskrivits utförligt av Linnes apostel, botanikern Perh Kalm, som lärde känna Rambos sonson Peter Rambo under sin amerikavistelse 1747–1751. Ett Ramboäpple gav författaren David Morell inspiration till namnet på huvudpersonen; John Rambo, i romanen First Blood, som senare blev film med Sylvester Stallone.

Illustratör: Hanna Rönnbäck

3. INGELA GATHENHIELM, KAPARNA & OSTINDIEFARAREN

Illustratör: Hanna Rönnbäck 37 år, kostymdesigner

Under 1700-talets första del fram till kung Karl XII död 1718 var Göteborg centrum för en omfattande kaperiverksamhet. Den mest kända kaparen var Lars Gathenhielm, vars änka tog över verksamheten efter makens död. Ingela Gathenhielm blev en framgångsrik kapardrottning. I sin armada hade Ingela flera piratskepp med legendariska sjörövarkaptener som John Norcross och Michel Knie. Med rikedomarna från kaperiet bildas Svenska Ostindiska kompaniet och de seglar till Kina för att ta hem dåtidens lyxartiklar; te och porslin. I september 1745 sjunker ostindiefararen Götheborg utanför Nya Älvsborgs fästning. 2003 sjösätts en kopia av Ostindiefararen Götheborg som ännu en gång seglar till Kina och tillbaka.

Illustratör: Linda Spåman

4. SILLA GÅR TILL

Illustratör: Linda Spåman 44 år, konstnär, scenograf och illustratör

Under fyra perioder från 1500-talet till 1900-talet har enorma mängder sill trängt in i Bohuslän, vilket skapat situationer som närmast kan liknas vid guldruscher. Under ett antal år har enorma förmögenheter gjorts på sillen men sen, lika fort som den kommit, har sillen försvunnit igen.

Illustratör: Mikel Nilsson, genom Göthenburgo

5. GÖTEBORG BRINNER

Illustratör: Mikel Nilsson 39 år, konstnär och illustratör genom Göthenburgo

Elden, eller ”Den röde hanen”, har starkt präglat Göteborg under dess 400-åriga historia. Periodvis har nästan alla stadens hus brunnit ner till grunden. Den 29 oktober 1998 omkom 63 unga göteborgare i den fruktansvärda Backabranden. 214 skadades, många svårt.

Illustratör: Ove Andersson

6. KULLAGRET, BILEN, KAMERAN OCH PROPELLERN

Illustratör: Ove Andersson 79 år, pensionerad varvsarbetare och konstnär

Under tidigt 1800-tal börjar sakta industrialismen gro i Göteborg. Här finns billig arbetskraft, tillgång till råvaror och en stark entreprenörsanda. Efterhand blir de många mindre verkstäderna alltmer skickliga och innovationerna står som spön i backen. Kullagret, Volvobilen, Hasselbladkameran och propellern är bara några av de uppfinningar som har utvecklats vidare här.

Illustratör: Ada Zalecka

7. GÖTEBORGSMUSIKEN

Illustratör: Ada Zalecka 25 år, snickarstuderande arkitektstudent

Musiken har alltid varit viktig i Göteborg. Under popmusikens guldålder gick en direktbåt mellan London och Göteborg. Beatles, Rolling Stones och Jimi Hendrix är bara några av alla musiker som hängde på klubbarna i gamla Nordstan innan de blivit upptäckta. Band som Tages och The Spotnicks blev stora både i Sverige och internationellt. Sedan har framgångssagan bara fortsatt med band som Cortex, Soundtrack of Our Lives, The Knife, Laleh och Håkan Hellström. När Bruce Springsteen spelade på Ullevi 1985 höll arenan på att rasa på grund av att det svängde för mycket.

Illustratörer: Camilla Boström och Jonathan Josefsson

8. RÖRELSEN

Illustratörer: Camilla Boström 47 år, designer och konstnär och Jonathan Josefsson 41 år, konstnär

Mycket av det vi tar för givet idag kan vi tacka de modiga kvinnor och män som kämpat för fred, rättvisa och demokrati för – och gör så fortfarande. Göteborg präglas än idag mycket av folkrörelsen. Arbetarrörelsen, kvinnorörelsen, nykterhetsrörelsen och idrottsrörelsen har i hög grad gjort staden till vad den är idag.

Illustratör: Lui Hopf

9. TÅRARNAS KAJ Illustratör: Lui Hopf 44 år, konstnär

Mellan 1850–1930 lämnade en dryg miljon svenskar sitt hemland för att pröva lyckan i Amerika, vilket i början av 1900-talet utgjorde en femtedel av alla svenskar. Nästan alla som emigrerade från Sverige lämnade landet från Tårarnas kaj utanför Tullhuset, där Casino Cosmopol idag är lokaliserat. Nordstan var under denna period ett epicentrum för den svenska emigrationsvågen. Har köpte utvandrarna biljetter och förnödenheter, men blev ofta grundlurade av listiga bedragare.

Illustratör: göteborgarna

10. FOLKETS VAGN PÅ TEMAT FRAMTIDENS GÖTEBORG

För den tionde vagnen behöver vi din hjälp. Hur vill du att framtidens Göteborg ska se ut? Var med i processen och skapa vagnen som får illustrera ett framtida Göteborg. Skicka in din idé till festtaget2021@goteborg.com eller besök Gothenburg Visitor Centre på Kungsportsplatsen så finns chansen att just du är medskapare till det historiska festtåget under Göteborg 400-årsjubileum.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare