27 maj 2021
2 jun
15 sep
[{"external-event-calendar_day_value":"","external-event-ranges":[{"external-event-range_start":"2021-06-02","external-event-range_end":"2021-09-15"}],"external-event-calendar":"","external-event-day_events":[{"external-event-start_time":"12:00","external-event-end_time":"00:00","external-event-place":"Gustaf Adolfs torg","external-event-description":"Jubileumsutst\u00e4llningen G\u00f6teborg ber\u00e4ttar visas p\u00e5 Gustaf Adolfs torg","external-event-description-en":"Visit the exhibition Gothenburg stories in Gustaf Adolf\u2019s Square"}]},{"external-event-calendar_day_value":"","external-event-ranges":[{"external-event-range_start":"2021-06-04","external-event-range_end":"2021-09-15"}],"external-event-calendar":"","external-event-day_events":false}]
-

En stad. Hundra människor. En väv av berättelser.

Den 2 juni skriver hundra göteborgare samtidshistoria. Då öppnar jubileumsutställningen Göteborg berättar på Gustaf Adolfs torg. Här ryms en mångfald av berättelser från hela staden.

Möt kvinnor och män, gamla och unga, infödda och nyanlända, med alla möjliga sysselsättningar och från alla stadsdelar. Följ med hem till nioåriga Viola i Kviberg, besök Hadias Taekwandoträning i Gunnilse – och hör vad Chalmersprofessorn Torgny från Majorna har att säga om ”goa gubbar”.

Stadsmuseet har intervjuat ett tvärsnitt av Göteborgs befolkning i åldrarna 6-97 år. Fotografen Stefan Edetoft har tagit uttrycksfulla porträttbilder i miljöer de intervjuade själva har valt ut. Berättelserna ger en bild av staden idag, men berättar också om sådant som varit och vad som kan bli. Varje uttalande öppnar en möjlig berättelse om Göteborg, och tillsammans bildar de en historia om vår samtid.

Utställningen öppnar 2 juni 2021 på Gustaf Adolfs torg och står kvar till september, därefter delas den upp och ställs ut på olika platser i staden.

Göteborg berättar är ett stort samtidsdokumentationsprojekt och en utställning som sker i samarbete med Göteborgs 400-årsjubileum. Projektet har nominerats till Årets samtidsdokumentation 2021 av DOSS – Dokumentation av Samtida Sverige.

Läs mer om jubileumsprojektet Göteborg berättar här 

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare