27 januari 2021
29 jan
31 mar
[{"external-event-calendar_day_value":"","external-event-ranges":[{"external-event-range_start":"2021-01-29","external-event-range_end":"2021-03-31"}],"external-event-calendar":"","external-event-day_events":[{"external-event-start_time":"15:00","external-event-end_time":"00:00","external-event-place":"Kortedala Bibliotek","external-event-description":"Utst\u00e4llning","external-event-description-en":""}]}]
-

David Löfberg om utställningen:

”Utställningen är främst inspirerad av mina boende år i Kortedala och kretsar bl.a. kring spårvagn sex som går dit. Den i mitt tycke vackraste spårvagnen med sin komplementära färgsättning, turkosblått-orange. Främst de äldre modellerna har en stilrenhet och särskild lyster i sina färger.

Jag har också slagits av en viss likhet med aluminiumburkar vilket jag tagit fasta på i min Burkspårvagn. En motsvarande likhet har observerats mellan de göteborgska s.k. landshövdingehusen och mjölkpaket. En stad av mjölkpaket utgör sålunda utställningens bakgrundsfond och dito paket bildar basen i Spårvagnshus – en paketlösning, ett landshövdingehus målat i spårvagnsfärger med spårvagnslinjernas olikfärgade skyltar som gatunummer över ingångarna.

Husen av mjölkpaket och Burkspårvagnarna delar idén om återvunnet material. Burkarna som använts är dessutom symboliskt skräp-plockade i den Kortedalska naturen. Kortedalahästen, som fått namnge utställningen, är en trähäst som till material och tillverkningsprocess liknar en vanlig Dalahäst men har lånat drag av spårvagn 6, Kortedalas ”järnhäst”. Den åtföljs av en tillkomsthistoria, från de tidigaste spåren i neanderkortedalarnas grottmålningar och framåt. Den har hittills tillverkats och sålts i liten skala, finns för närvarande i 99 numrerade exemplar och är bl.a. representerad på Kortedala Museum.

Kortedala står för mig för något mycket fint. När det byggdes på 50-talet som Göteborgs första förort var det med en dröm om ett gott liv för alla och med idéer och lösningar som fick stor uppmärksamhet internationellt. Det fina biblioteket härrör t.ex. från denna tid. Jag hoppas i någon liten mån kunna bidra med lite ordvitsig lokalpatriotisk stolthet och uppmuntra de goda krafter som verkar här. Det är också min förhoppning att utställningen ska vara lustfylld för alla åldrar och inspirera till såväl eget skapande som till främjande av gemenskap och miljö.”

David Löfberg är frilansmusiker och konstnär, född i Lund 1976 och sedan 2007 bosatt i Göteborg.
David har studerat komposition vid Gotlands Tonsättarskola i Visby och Högskolan för scen och musik i Göteborg. Som musiker ingår han bl.a. i det vänsterfeministiska swingbandet Cats & Dinosaurs. Med grupperna David Löfbergs Oktett och Midnattsorkestern framför han sin egen text och musik.

Bildkonstnärligt arbetar David gärna i experimentella blandtekniker och har en förkärlek för återvunna material. Han var i höstas finalist i GBG Form 2021 med sitt Spårvagnshus – en paketlösning. Just nu är han förutom med denna utställning aktuell med verket Insekter (i samlingsutställning på Stenungsunds konsthall 16 jan – 6 feb), spelar in en ny skiva med Midnattsorkestern samt är nybliven pappa till Måns.

För mer info om David och hans olika musik- och konstprojekt, se hemsidan www.davidlofberg.se, Facebook: David Löfberg konst & musik.

David Löfberg
Burkspårvagn
David Löfberg
Stad av mjölkpaket
David Löfberg
Spårvagnshus - en paketlösning
David Löfberg
Kortedalahästar

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare