Hem / Jubileumsåret 2021
20 augusti 2019

Ett år av upplevelser

Göteborgs 400-årsjubileum 2021 utformas som ett ramverk med flertalet händelser, var för sig unik i sin karaktär. Varje firande speglar med olika uttryck den vision och värdegrund som legat till grund för jubileumsarbetet hela vägen från start fram till 2021.

Invigning av Göteborgs 400-årsjubileum

På nyårsafton 2020 kl. 16.21 inleds firandet av Göteborgs jubileumsår. Det blir en historisk upplevelse av Göteborg i 360 grader på Gustaf Adolfs Torg. Mycket händer också i kvarteren däromkring. Invigningen sätter ljus på människor, vår historia och platser i staden. Visionen är att staden tänds upp och i ett gemensamt ljuskoncept syns ”Lysande göteborgare” på husfasader, torg och andra platser runt om i hela Göteborg. Med engagemang från bolag, organisationer, privata fastighetsägare och näringsliv vill vi sätta ljus på vår stad. Önskar du vara en del av firandet och också ha en ”lysande göteborgare” på din fasad, tveka inte att kontakta jubileumsorganisationen. Starten på jubileumsåret innehåller många programpunkter och pågår i flera veckor.

Jubileumshelgen 4–6 juni 2021

Den 4 juni 1621 signerades stadsprivilegierna av Gustav II Adolf. Denna helg firar vi därför 400-årig födelsedag! Och det gör vi på en rad platser i Göteborg och på en mängd olika sätt.

Fredag 4 juni 2021 – vi firar födelsedag

Göteborgs födelsedag knyter samman berättelsen från 1621 till idag. Kom till de historiska kvarteren runt Gustaf Adolfs Torg och missa inte utställningen med 400 år av historia på Göteborgs Stadsmuseum. Även vid 300-årsjubileet firades det på Gustaf Adolfs Torg och precis som då kommer ett kilometerlångt historiskt festtåg att gå genom staden. Läs mer om det historiska festtåget.

Lördag 5 juni 2021 – vi möts vid vattnet

Nu uppmärksammas älven, hamnen, havet och göteborgarnas önskan om att komma närmare vattnet, och Göteborg som hamnstad hyllas särskilt. Det blir en stor segelparad på älven, Parade of Sails, med hundratals fartyg såsom lokala skepp, privata småbåtar och Tall Ships. I Frihamnen blir det också ett stort evenemangsområde med utställningar, konserter, stora internationella programpunkter samt mat och dryck. Även Jubileumsfestivalen pågår parallellt, den 4-13 juni.

Söndag 6 juni 2021 – vi firar på många platser i staden

Jubileumshelgen sammanfaller med Sveriges nationaldag. Dagen kommer att bjuda på härliga upplevelser som inkluderar mat, musik, konserter och konst på flera platser i Göteborg.

En vecka i december 2021

Under en vecka i december sätter vi fokus på hållbar tillväxt, mänskliga rättigheter, demokrati och jämlikhet. Det blir en internationell samlingspunkt för det senaste inom kunskap, forskning och innovation. Vi belyser Göteborgs historia och framtid.

Jubileumsupplevelser som binder samman året

Jubileumsåret binds samman genom en mångfald av upplevelser där aktörer och verksamheter har möjlighet att presentera och bjuda in till jubileumssatsningar som åstadkommits på vägen till 2021. Det blir en mångfald av större och mindre händelser som fyller året och hela staden med upplevelser

 

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare