Jubileumssatsningar / En historisk filmupplevelse av Göteborg i 360 grader
15 mars 2021

Filmupplevelsen i Bältespännarparken

Under Julstaden Göteborg bjuder stadens 400-årsjubileum in dig till en filmupplevelse i 360° i Bältespännarparken. Filmen visas på en cirkulär 8 meter hög duk, och du kommer att kunna uppleva den innanför och utanför den 30 meter breda installationen. Filmupplevelsen är 12 minuter lång och visas nonstop 3–19 december 2021 klockan 17.00-21.30. Vid dåliga väderförhållanden kan filmvisningen ställas in.

Illustratör: Stina Wirsén
En historisk upplevelse av Göteborg i 360 grader.

Produktionen är öppen och helt fysiskt inkluderande för alla. Det kommer att finnas områden som är avgränsade för personer i rullstol så att de kan se alla ytor även vid de tillfällen då det är mycket människor på plats. Publikvärdar på Team Göteborg kommer att finnas på plats. Syntolkning på svenska görs vid några tillfällen under perioden.

Idé och regi: Pompe Hedengren, Groundfloor Production
Idé och scenografi: Erik Gullberg, Groundfloor Production
Historisk guide: Kristian Wedel, redaktör Göteborgs-Posten
Klipp: Johan Björnsrud
Musik: Lasse Sander
Jubileumslåten Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg: Katarina Hemlin
Ljud: Mats Blomberg
3D-modelleringar: Stadsbyggnadskontoret Göteborgs Stad
Teknisk projektledning: Lumination
Filmklipp: SVT, Emigranternas Hus, Volvo Museum, Frontema, Telepicture Marketing, Woah Dad, Gothenburg Studios
Publikvärdar: Team Göteborg

Filmupplevelsen i Bältespännarparken projektleds av Göteborg & Co och är en del av Göteborgs 400-årsjubileum och Julstaden Göteborg.

Scen för scen

(SCEN 1)

Vågorna

Göteborg börjar och slutar vid havet.

(SCEN 2)

1600- och 1700-talsstaden

Vi svävar in med måsarna över kanalen och står plötsligt i gruset på Stora Torget en stökig marknadsdag. Vi känner doften av sill, spanska pomeranser, malagavin, holländskt kaffe och italiensk såpa. Vi hör rösterna från västgötska bonddrängar, baltiska knektar, och skotska köpmän. Vår stad finns här – i möten mellan människor från när och fjärran. I mitten av 1800-talet får denna plats namnet Gustaf Adolfs Torg.

(SCEN 3)

Göteborgare som formade staden

Ett axplock av göteborgska personligheter passerar revy:
Beata de la Gardie – en göteborgsk lobbyist redan på 1650-talet.
William Chalmers – ostindiska kompaniets te-expert donerade sin förmögenhet till en teknisk utbildning.
Sven Renström – trähandlaren som gav göteborgarna badhus.
Frigga Carlberg – demokratipionjären som ledde kampen för kvinnlig rösträtt.
Dan Broström – redarkungen som gjorde Göteborg till en del av den stora världen.
Beda Hallberg – hon skapade Majblomman och hjälpte miljoner barn.
Kerstin Hesselgren – den första kvinnliga riksdagsledamoten valdes med göteborgska röster.
Sven Wingqvist – hans kullager erövrade världen.

(SCEN 4)

Fabrikerna och fattigdomen

Plötsligt står vi på golvet i en smutsig fabrik. Här arbetar män, kvinnor och barn under svåra förhållanden. Industrialismen har skapat fantastiska möjligheter. Men fattigdomen är ännu i början av 1900-talet utbredd i Göteborg.

(SCEN 5)

Emigrationen

En väg ur fattigdomen är att emigrera. Över en miljon svenskar lämnar Sverige – de flesta via Göteborg. Vandringen går ofta via Sillgatan. Sedan kliver emigranterna på ångbåten till England. Därifrån går fartygen till Amerika. För vissa går det bra i det nya landet. Andra går under. En del kommer aldrig längre än till Sillgatan i Göteborg.

(SCEN 6)

Fisk

”Silla går te!” Under de stora sillperioderna skapas förmögenheter av silvret från havet. I kontinentens storstäder lyser gatlyktorna med svenskt silltran som bränsle. För det gamla Göteborgs handlare var doften av fisk framför allt doften av pengar. För de fattiga göteborgarna var det hårt arbete.

(SCEN 7)

Fartygen

Under 1900-talets första decennier blir Göteborg en av världens största skeppsbyggarstäder. Man kan – som göteborgaren Evert Taube skriver – ”gå på svenska kölar jorden runt.” Sjösättningarna är stora spektakel. De tre storvarven Götaverken, Lindholmen och Eriksberg är Göteborgs stolthet. Men på 1970-talet drabbar varvskrisen Göteborg med full kraft.

(SCEN 8)

Industrin

På påskdagen år 1907 får ingenjören Sven Wingquist en snilleblixt. Han uppfinner det självreglerande dubbelradiga kullagret. Bara några år senare har Svenska kullagerfabriken – SKF – fabriker över hela världen.

(SCEN 9)

Den göteborgska bilen

År 1927 börjar Volvobilar tillverkas på Hisingen. Den göteborgska bilfabriken Volvo gör svenskarna till ett bilburet folk. PV-modellerna är världsledande när det gäller säkerhet. De göteborgska bilbältena räddar liv.

(SCEN 10)

Göteborgshumorn

Med Sten-Åke Cederhök får den varma göteborgska humorn sitt rikssvenska genombrott i tv. Men Göteborgshumorns ordlekar och jovialiska framtoning har långa rötter. Redan på 1800-talet berättades Göteborgsvitsar.

(SCEN 11)

Sportstaden

Den svenska fotbollens vagga finns i Göteborg. Periodvis är Göteborg fotbollens självklara huvudstad. Men den göteborgska idrottshistorien är så mycket mer än Blåvitt. Med Ingemar Johansson får Göteborg en tungviktsvärldsmästare i boxning. Nya generationer för traditionerna vidare. I dag är längdhopparen Khaddi Sagnia en av de klarast lysande göteborgska stjärnorna.

(SCEN 12)

Vi göteborgare

Här är vi! Göteborg har alltid varit brokigt, sjudande och kosmopolitiskt. Det är de branta blandningarna och mångfalden som gör oss till göteborgare.

(SCEN 13)

Evenemangsstaden

Evenemangsstaden Göteborg har anor sedan 1800-talet. En gång var det marknader, ångbåtar eller artilleriövningar på Heden. Nu är Göteborg idrottsfesternas och de stora konserternas stad. Göteborgaren Håkan Hellström har Ullevis publikrekord.

(SCEN 14)

Då, nu och i framtiden

Vi svävar via den nya Hisingsbron ut mot havet och där inleds berättelsen på nytt.
Göteborg börjar och slutar vid havet.

FLER INTRESSANTA ARTIKLAR FÖR DIG

https://www.goteborg2021.com/uploads/2021/06/Utställningar-0615-e1625225490878.jpg

Lär dig mer om Göteborgs historia

Filmer och produkter med tema Göteborgs historia.

LÄS MER

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare