Jubileumssatsningar / Hasselbladstiftelsen
24 February 2014

Hasselbladskameran har sitt ursprung i Göteborg och är ett resultat av Victor Hasselblads naturintresse. Kameran blev världsberömd när den förevigade den första månlandningen 1969 och var även med på alla NASAs efterföljande Apollouppdrag.

Efter Victor Hasselblads död 1978 bildades 1979 Erna och Victor Hasselblads Stiftelse i enlighet med makarnas testamente. Stiftelsens ändamål är att främja forskning och utbildning inom naturvetenskap och fotografi. Ändamålet uppnås genom anslag och stipendier till naturvetenskaplig forskning och utbildning, ett prestigefullt internationellt pris i fotografi samt genom stipendier och anslag till forskningsprojekt inom fotografi.

Stiftelsen bedriver även egen forskning inom fotografi. År 1989 öppnade Hasselblad Center i Göteborg konstmuseum och Hasselbladstiftelsens forskningsbibliotek, med en samling av över 17 000 fotografiska böcker och kataloger, öppnade 1999.

Jubileumsutställning: I am the Camera

Med anledning av Göteborgs 400-årsfirande öppnade den 22:a februari en jubileumsutställning på Hasselblad Center med fokus på historia, naturvetenskap, fotografi och Göteborg.

Hasselbladskamerans historia började på marken och i fältet – med Victor Hasselblads önskan om att fotografera fåglar och natur. Efter att den första kameran lanserades 1948 har Hasselbladskameran ständigt utvecklats till användning för båda vetenskapliga och personliga möten med den omgivande naturen och staden. I am the Camera visar fotografiets betydelse för hur människan upplever och formar kunskap om hennes omgivning och blickar även framåt mot nya sätt att möta omvärlden.

Under en av sina många resor fick Victor Hasselblad frågan ifall han stavade sitt efternamn som Hasselbladskameran varpå han svarade: ”I AM the Camera.” Utställningens titel lyfter även funderingar över vad en kamera kan vara – då, nu och i framtiden. I am the Camera inkluderar historiskt material som sällan visats samt flera samtida verk, bland annat Hendrik Zeitlers naturfotogram i serien 1:1 Hammarkullen, marinbiologen Fredrik Pleijels undervattensbilder och Susanne Fagerlunds hologram från The Doppelgänger series som skapats i samarbete med artificiell intelligens.

Programdag: En dag i fotografins tecken

Som en del av Göteborgs 400-årsjubileumsfirande bjuder Hasselbladstiftelsen den 7:e juni in till en heldag i Kronhuset fylld av aktiviteter, presentationer och möten i fotografins tecken!

Under dagen får du bland annat ta del av spännande föreläsningar, bläddra i fotoböcker, prova Hasselbladskameror, ta del av historiska fotografier, få ditt porträtt taget av en 200 år gammal fotografisk teknik, lära dig om rymden och undersöka fotografiska mojänger och mackapärer – allt inramat av det historiska Kronhuset. Varmt välkomna!

Plats: Kronhuset

Tid: Onsdagen den 7:e juni, klockan 11.00-17.00

Fri entré. Programpunkterna hålls på svenska.

En del av Göteborgarnas vardagsrum och Göteborgs 400-årsjubileum. I samarbete med Higab och Prototyp Göteborg. 

Läs mer

Hasselbladstiftelsens hemsida

Facebook

Kontakt

Christoffer Vikström, Intendent Förmedling
christoffer.vikstrom@hasselbladfoundation.org

Christina Backman, VD

christina.backman@hasselbladfoundation.org 

 Bild: Hasselblad 1600 F, 1940-talet  Från Hasselbladstiftelsens historiska arkiv.
Foto: Hasselblad AB

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare