Jubileumssatsningar / Jubileumsparken i Frihamnen
16 February 2020

Göteborgarna har inför 400-årsjubileet uttryckt en önskan att komma närmare vattnet, och det är precis vad man får i den framväxande Jubileumsparken. Som en del av Älvstaden kommer en myllrande innerstad växa fram i Frihamnen och knyta Göteborg över älven. Här ska cirka 15 000 människor en gång bo. Och lika många ska ha sina arbetsplatser i det framtida frihamnsområdet. Jubileumsparken hade under 2018 drygt 80 000 besökare. Det är 20 000 fler besökare än föregående år.

Planeringen av Frihamnen och Jubileumsparken har verkat testpilot för ett, för Göteborg, nytt sätt att planera stad och utveckla områden. Utvecklingsarbetet innebär att förvalta anläggningar som bad, bastu, seglarskola, sommar­läger, rollerderby och odling som göteborgarna själva förestår. ­

Ett samverkansarbete mellan Älvstaden och den ideella organisationen Passalen är starten på arbetet att bygga parken med medborgarna. Detta har resulterat i “Det Blå certifikatet”, där ungdomar utan tidigare förkunskap, anställts och lärts upp att hantera aktiviteter och park. Genom vattenaktiviteter och samverkan har Göteborg fått en ny metod att stadsutveckla. En mötesplats över sociala, köns-, etnicitets- och stadsdelsgränser har inletts och etablerats. Målet med Jubileumsparken inför 2021 är att den omfamnar vattnet, har öppna rum och bygger broar mellan människor. Parken ska ­utvecklas stegvis i nära samverkan med föreningsliv och skola.

Läs mer om Jubileumsparken på goteborg.se/jubileumsparken

Bastun i frihamnen

Allmänna bastun  i Jubileumsparken är en spektakulär byggnad gjord av återvunnet material. Med vacker utsikt över älven ska den som vill kunna ta ett varmt bastubad – helt gratis.

Bastun och utomhusbadet är en del av projektet Badkultur, som är ett svar på göteborgarnas önskan att komma närmare vattnet. Byggnationen av bastun startade i september 2014 i form av en workshop för allmänheten, ledd av arkitekter från Raumblabor Berlin. En målsättning för hela bastuområdet, som förutom bastun även innefattar två omklädningsrum och en terrass, var att så mycket som möjligt skulle byggas av återvunna material. Plåtfasaden är bland annat helt återvunnen och omklädningsrummens väggar är byggda av 12 000 återvunna glasflaskor. Bastun är byggd ute i älven på en förankringsanordning, tidigare använd för fartyg – en betongdykdalb.

Bastutiderna är uppdelade i dam-, herr- och vän/henbastu. Läs mer om bastuns öppettider och hur du bokar bastun här.

Foto: Beatrice Törnros
Det allmänna badet i Frihamnen.

Allmänna badet

Att kunna bada mitt i stan har varit en stark önskan från många göteborgare. Under 2014-2015 blev detta verklighet, då det först anlades en strand – Playan – med trädäck, grillar och sittplatser. 2015 öppnande ett allmänt bad utmed Kvillepiren i Frihamnen. Bassängen är ca 20 meter lång, 8 meter bred och 1,8 meter djup. Läs mer om det allmänna badet här.

Jubileumsparken bedriver även en träningssimskola, för nybörjare som vill utveckla sina simkunskaper tillsammans med kunnig personal. Läs mer om simskolan här.

Foto: Jessica Segerlund

Saltvattenbassäng

Sedan 2018 finns en testbassäng med havsvatten i anslutning till den allmänna bastun i Jubileumsparken. Vattnet till bassängen hämtas från den saltvattenskil som finns under det söta älvvattnet hela vägen in i Frihamnen. Bassängen är en meter djup och tre meter i diameter och rymmer sju kubikmeter havsvatten. Vattnet pumpas in och cirkulerar hela tiden och byts ut successivt efter ungefär två timmar.

Förklaring saltvattenskil: När Göta älv rinner ut i Västerhavet bildas en så kallad estuarin cirkulation, där det söta älvvattnet bildar ett ytvatten som rinner ut i havet, med en motriktad ström på djupet av saltare vatten som trycks in mot staden. Det salta vattnet är samma vatten som i havet och håller lika bra kvalitet som i Göteborgs skärgård. Detta salta inströmmande vatten, den så kallade saltkilen, når hela vägen upp förbi Lilla Bommen och in i Frihamnen.

Foto: Beatrice Törnros
Rollerderby i Jubileumsparken.

Rollerderby

I Jubileumsparken ligger Göteborgs första utomhusbana för rollerderby.  Banan är öppen för alla som vill testa den tuffa rullskridskosporten eller titta på när elitlag tränar och tävlar.

Seglarskolan "Alla kan segla"

Seglarskola

Seglarskolan “Alla kan segla” öppnade i Frihamnen 2014 och har blivit en stor succé. Seglarskolan är gratis och man använder sig av jollar som kan seglas oavsett förkunskaper eller funktionsförmåga.
Läs mer om seglarskolan på goteborg.se/jubileumsparken.

Stadsodling

I parken har du möjlighet att odla grönsaker och annat ätbart i egen låda. Den som vill odla får ansöka om att bli medlem i föreningen Jubileumsodlarna och blir tilldelad en låda i mån av plats. Läs mer om hur du anmäler dig på goteborg.se/jubileumsparken.

Målbild

På 400-årsdagen den 4 juni 2021 invigs Jubileumsparken i Frihamnen. En mötesplats präglad av biologisk mångfald och närhet till vattnet. Parken är i ständig utveckling och skapar ett avtryck för framtiden.

Projektägare: Park- och naturförvaltningen och Älvstranden Utveckling

Vilka platser är kopplade till Jubileumsparken i Frihamnen?

Jubileumsparken i Frihamnen

Allmänna badet

Jubileumsparken i Frihamnen

Näsan i blöt

Jubileumsparken i Frihamnen

Bastun i Frihamnen

Created with Sketch. Filtrering
Av
Klar
Filtrering
AV
Rensa filter / visa allt
Kategorier / Taggar
i

Filtrera resultat på kategorier eller taggar

2021
300 dagar
400 saker
Alla kan segla
Älvstaden
Angereds stadspark
Artscape
Av och med unga 2015
Avenyfamiljen
Bergsjön 2021
Blå & gröna stråk och oaser
Bostad2021
Botaniska trädgården
Demokratisatning med ungt inflytande
Det entrepreniöriella Göteborg
Din plats i staden
fler tar sikte
Fruktlundar för alla
FTS - Stadsdelsförvaltningar
FTS – Akademi
FTS – Näringsliv
FTS – Organisation
FTS – Stad, region, offentlig
Global business gate
Go Global 2018
Go to sea
Göteborg berättar
Göteborgs födelse
Göteborgs stadstriennal
Göteborgs Symfoniker
Göteborgsvarvet Marathon
Gothenburg Art 21
Gothenburg Green World
Grön och skön stad 2017
Hela stadens galleri
Higab
Hisingsbron
Hur hamnade vi här
IFK Göteborg
Industri- och varvshistoriskt centrum
Jubileumsåret
Jubileumsbad
Jubileumslägret Side by Side
Jubileumslåten
Jubileumslinbanan
Jubileumsloppet
Jubileumsmärkning
Jubileumsparken
Karlastaden
Kolossen i Frihamnen
Kultur 2016
Kulturhamn Eriksberg
Kunskap Göteborg
Kunskap och upplysning 2019
Land Art
Lisebergs jubileumssatsning
Litteraturstad
Nätverk
Nya Hovås
Pop Up Göteborg
Rain Gothenburg
Regioncity
Saltet på Ringön
Sätt färg på Göteborg
Sjöfartsmuseet
Skanska nya hem
Smart trafik
Staden där vi läser för våra barn
Stadsbiblioteket jubileumsmärk
Stora Hamnkanalen
Tidernas Göteborg
Tillgänglig skärgård
Volvo Ocean Race
Wagner på Göteborgsoperan
Projekt
i

Filtrera resultat på typ av projekt

Jubileumssatsning
400 saker
Publiceringsår
i
-

Filtrera resultat på publiceringsår

2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
Rensa filter
Klar

Utforska mer

Jubileumsparken i Frihamnen
Ladda fler

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare